Afbeelding
Foto:

Brede aanpak verkeersveiligheid

TWENTE - De verkeersveiligheid in Nederland kan en moet beter. Dit is de insteek van het nieuwe Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 waar het kabinet aan werkt.

Het plan omvat een breed scala maatregelen die de Nederlandse wegen veiliger moeten maken. Dit is ook nodig; mede door de toegenomen drukte op de weg is de verkeersveiligheid de afgelopen jaren verslechterd en ook het aantal doden en ernstig gewonden blijft stijgen door een combinatie van factoren.

Speerpunten
Het plan omvat een groot aantal punten die de verkeersveiligheid als geheel moeten verbeteren. Onder meer het aanpakken van echt onveilige kruispunten en wegen, wat zal gebeuren in goed overleg met de provincies en gemeenten. Tegelijk komen er ook maatregelen gericht op de weggebruikers zelf. Het CBR gaat het praktijkexamen vernieuwen en brommerrijders die met een slok op rijden moeten straks een veiligheidscursus doen. Er blijkt namelijk relatief vaak drugs en alcohol in het spel te zijn bij ongelukken met deze voertuigen.

Preventie
Verder is er extra aandacht voor voorlichting op scholen en kwetsbare weggebruikers zoals scootmobielers en ouderen op elektrische fietsen. Een en ander wordt ook geflankeerd door hogere boetes voor gevaarlijks verkeersgedrag.