Afbeelding
Foto:

Enschede op de schop tegen wateroverlast

ENSCHEDE - Vanaf 7 januari beginnen de werkzaamheden die de binnenstad van Enschede moeten verhelpen van de soms extreme wateroverlast. Met een grote waterberging kan het regenwater in de toekomst beter worden afgevoerd.


De laatste jaren maakten we steeds vaker mee wat de gevolgen zijn van kortstondige maar heftige regenbuien. De straten in de binnenstad stonde regelmatig blank omdat het vele regenwater onvoldoende kon worden afgevoerd. Dit wordt nu tegengegaan met de aanleg van een zogenaamde wadi aan de Oldenzaalsestraat. Dit zal meerdere voordelen hebben. De wadi's en het ondergelegen waterberging kunnen in totaal 7 miljoen liter regenwater opvangen. Daarnaast dragen ze bij aan de vergroening van het straatbeeld. Een wadi is een groenrijk gebied met een (klein) dal waarin water bij hevige regenval kan worden opgevangen en afgevoerd naar de waterberging.

Meerdere fases
De werkzaamheden bestaan uit verschillende fases. Behalve de aanleg van de wadi's en het bergingsriool moet ook de huidige riolering deels vernieuwd en verlegd worden. Ook komt er een warmtenet en wordt de Oldenzaalsestraat opnieuw ingericht. De eerste fase start op 7 januari tussen het van Heekplein en de Kalandergang en Kortelandstraat. Naar verwachting wordt dit begin april afgerond, waarna meteen de tweede fase begint. Deze reikt van de Kalandergang en Kortelandstraat tot de Klomp.

Verkeersoverlast
Dat het verkeer iets zal merken van deze werkzaamheden kan niet voorkomen worden. Wel wordt geprobeerd om de hinder tot een minimum te beperken. Tijdens de eerste fase zal de kruising Boulevard 1945 - Mooienhof toegankelijk blijven, net als een groot gedeelte van de Kortelandstraat. Fietsers en voetgangers zullen toegang hebben tot de gehele route. Ook worden zijstraten en panden zoveel mogelijk bereikbaar gehouden. Automobilisten zullen zo veel mogelijk worden omgeleid via de singels. De omleidingen worden duidelijk aangegeven met borden. De gemeente zal inwoners op de hoogte houden van de werkzaamheden via www.enschede.nl/oldenzaalsestraat. Hierop is alles te vinden over het project en de geplande werkzaamheden.