Afbeelding
Foto:

Voorkom een vervelend einde aan de feestdagen

TWENTE - Volkssport nummer één in Nederland is het voetbal. Volkssport nummer twee? Gourmetten. De komende week schuift Nederland weer massaal voor het kerstdiner, waarbij de heerlijke vleesselectie, salades, stokbroodjes en sausjes weer voor een gezellige sfeer zorgen. Maar: denk wel goed na over de voedselveiligheid!

De openingszin van dit artikel klinkt wellicht als een groap, maar eerder onderzoek van Allerhande wees uit dat maar liefst één op de vier gezinnen gaat gourmetten met de feestdagen. Helaas is voedselveiligheid een thema waar niet iedereen bij nadenkt. Zo constateerde het RIVM vorig jaar een stijging van het aantal meldingen van voedselvergiftiging. Er waren 666 uitbraken met 2.995 zieke personen, waarbij een 'uitbraak' telt als twee of meer getroffen personen. Jaarlijks komen mensen op de eerste hulp na een gourmetmaaltijd.

Voorkomen is beter
Voorkomen is beter dan genezen. En zeker voor mensen met een wat mindere gezondheid of weerstand zoals ouderen is het hanteren van strikte regels voor voedselveiligheid erg belangrijk. Gelukkig kunt u zelf veel doen om een besmetting te voorkomen. Dit begint al met een goede persoonlijke hygiëne: was goed en vaak de handen wanneer u met voedsel in contact komt, extra goed wanneer dit rauw vlees betreft.

Veilig eten
Andere tips zijn doorgaans vrij logisch. Zo is het verstandig om niet gelijk ál het vlees tegelijk op tafel te zetten. Bewaar het meeste vlees in de koelkast en pak pas iets wanneer de overige porties op zijn. Dit gaat ook op voor vis. Vlees en vis mogen niet langer dan twee uur buiten de koeling staan. Gebruik ook apart bestek en borden voor rauw en gebakken vlees. Wanneer u met uw vork een rauw stuk vlees aanprikt om dit op de gourmetplaat te leggen en het vervolgens met dezelfde vork weghapt, kunnen hier gevaarlijke bacteriën aan zitten. Let ook op met het bewaren van kliekjes. Zit rauw vis en vlees snel terug in de koelkast. Gebakken vlees of vis is doorgaans nog een dag of 2 gekoeld te bewaren. Gooi het daarna weg.

Brandveiligheid
Ook de brandveiligheid is een belangrijk aspect van het gourmetten. Zo is het belangrijk om brandbaar materiaal weg te houden bij de gourmetplaat. Gebruik ook een voldoende dik verlengsnoer en rol eventuele kabelhaspels helemaal uit. Een te dun snoer kan namelijk warm worden en voor brand zorgen. Leg ook de snoeren veilig neer, zodat u of anderen er niet over struikelen wanneer u de volgende portie vlees uit de koelkast haalt...