Afbeelding
Foto:

Van woonruimte naar thuiskantoor

TWENTE - Werken is traditiegetrouw iets wat de meeste Nederlanders nog steeds 'op de zaak' doen. Maar: er is wel een duidelijke verschuiving zichtbaar. Meer en meer mensen werken buiten het bedrijf en met name thuis werken wint aan populariteit. Maar: is je huis eigenlijk wel geschikt als werkplek? We kijken naar de diverse mogelijkheden.

het thuiswerken is echter wel aan enkele uitdagingen gebonden. Zo is het niet alleen belangrijk om daadwerkelijk een plek hebben om te werken, maar het is ook een uitdaging om familie, vrienden, kinderen én partner duidelijk te maken dat er een distinctie is tussen thuis werken en thuis beschikbaar zijn. Het loont dan ook om al vóór het thuiswerken begint duidelijke afspraken te maken over wat de wederzijdse verwachtingen zijn. Verder is het uitbannen van afleidingen en verleidingen ook belangrijk: de bank, koelkast en TV zijn de drie grootste bedreigingen voor productiviteit thuis.

Werkplek
Als het aankomt op het vinden van een werkplek zijn we al snel geneigd om te denken aan een voor de hand liggende oplossing: met de laptop aan de keukentafel werken. Dit is echter verre van optimaal, al was het maar vanwege het gebrek aan een goede bureaustoel. Het is daarom aan te raden om bijvoorbeeld een extra hobbykamer of zolder om te toveren tot werkplek. Uit de weg van het reguliere gezinsleven en perfect geschikt als werkplekken.

Denk aan je gezondheid
Net als op de werkplek op kantoor is het ook thuis belangrijk om te denken aan je gezondheid. Zeker wie langere tijd doorbrengt achter de computer doet er verstandig aan om de bureaustoel en het bureau goed toe te spitsen op het gebruik. Bij de bureaustoel is het aan te raden om een betere stoel te kopen die ook geschikt is voor langer gebruik.

Ergonomisch
Ergonomisch werken is belangrijk voor de preventie van klachten. De bureaustoel en het bureau moeten op een goede hoogte tot elkaar staan, waarbij de onderarm zoveel mogelijk recht blijft. Een laptop-standaard zorgt er voor dat het beeldscherm hoger staat wat nekklachten voorkomt. LED-ligt zorgt voor aangenaam werken.