Afbeelding
Foto:

Lagere eigen bijdrage WMO-voorzieningen

ENSCHEDE - In tijden van fiks stijgende vaste lasten en meer uitgaven aan zorg valt er doorgaans weinig positiefs te melden. Toch heeft de gemeente Enschede een mooi nieuwtje: de eigen bijdrage voor WMO-voorzieningen gaat voor veel mensen komend jaar omlaag.

De gemeente Enschede kan per 1 januari een abonnementstarief invoeren voor de eigen bijdrage aan WMO-voorzieningen. In de praktijk heeft dit als positief effect dat vrijwel iedereen een lagere bijdrage gaat betalen. Alle inwoners die op dit moment een WMO-voorziening hebben ontvingen deze maand een brief waarin staat welke gevolgen dit heeft voor hun specifieke situatie.

Wat verandert?
Met ingang van 2019 betaalt iedereen die hulp of ondersteuning krijgt een maximale eigen bijdrage van 17,50 euro per vier weken. De regering nam dit besluit om de zorg betaalbaar te maken voor iedereen. Ook zal de uitvoering en administratie zo eenvoudiger worden, zo is de hoop. Dit is een tussenstap naar invoering van een vast tarief in 2020, waarbij iedereen voor ondersteuning vanuit de WMO 19 euro per maand gaat betalen als een soort van abonnement. Ook wanneer men minder zorg nodig heeft in een maand. Om dit door te voeren is nog wel een wetswijziging nodig.

Regels
Wanneer u getrouwd bent of een partner heeft en één van u is nog geen 66 jaar en 4 maanden oud, dan betaalt u in 2019 geen eigen bijdrage. De gemeente heeft daarnaast de mogelijkheid om te bepalen of u wel of geen eigen bijdrage hoeft te bepalen, bijvoorbeeld wanneer u een laag inkomen hebt. De hoogte van uw inkomen zelf is verder niet belangrijk voor de hoogte van de bijdrage - deze blijft bij de maximaal 17,50 euro per vier weken.

Variabelen
Wanneer u komend jaar minder hulp of ondersteuning ontvangt zou de bijdrage lager uit kunnen vallen. Dit hangt af van de kosten van de hulp of ondersteuning die u hebt ontvangen. Zijn de kosten van ondersteuning hoger dan de maximale bijdrage? dan betaalt u alleen de maximale bijdrage. Zijn de kosten lager? Dan betaalt u alleen de daadwerkelijke kosten van de ondersteuning. Wie een persoonsgebonden budget krijgt en begeleiding thuis ontvangt betaalt eveneens alleen de maximale bijdrage van 17,50 euro per vier weken.

Meer informatie
Wie meer informatie wil kan ook kijken op de website www.hetcak.nl/wmo2019. Het CAK is ook telefonisch te bereiken op 0800-1925, van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur.