Betere overdracht van MST naar kraamzorg

ENSCHEDE - Het Medisch Spectrum Twente en BTK Kraamzorg gaan nauwer samenwerken om een betere overdracht van pasgeboren naar de kraamzorg thuis te regelen. Deze zogenaamde 'warme overdracht' heeft diverse voordelen.

De opzet is dat een kraamverzorgende naar het ziekenhuis komt voor het overdragen van het kind, waardoor het ontslag van moeder en kind ontspannender moet verlopen. Zowel MST als BTK Kraamzorg willen hiermee de kwaliteit van zorg verder verhogen. De kraamverzorgende van BTK Kraamzorg komt rond het tijdstip van ontslag naar MST, maakt alvast kennis met het gezin en is aanwezig bij de overdracht. Samen wordt alle relevante informatie besproken zoals de bevalling en de gezondheid van moeder en kind. Ook verrichten de verpleegkundige en de kraamverzorgende de laatste controles bij moeder en kind. Na de overdracht bereidt de kraamverzorgende de terugreis voor, begeleidt ze het gezin naar de auto en zorgt dat ze veilig naar huis kunnen rijden. Thuis aangekomen zet de kraamtijd zich voort. De verloskundige is dan eindverantwoordelijk.

Betere service
"Door een goede persoonlijke overdracht" zegt Agnes Wiersma, Teamhoofd Moeder Kind afdeling, "voorkomen we onduidelijkheden en verlies van informatie waardoor de continuïteit van zorg gewaarborgd is. Daarnaast wordt de overdracht op deze manier een stuk ontspannener. Dit komt moeder en kind ten goede." Karin Freriksen, relatiebeheerder BTK Kraamzorg, vult aan: "Onze clienten betalen hiervoor niet extra en ze bepalen zelf of ze gebruik willen maken van deze service. De tijd dat onze kraamverzorgende in het ziekenhuis is, gaat wel van de zorguren af. Afhankelijk van de situatie, is dit maximaal een uur."