Afbeelding
Foto:

Droge huid
in een droge winter

TWENTE - In de winter krijgt alles het wat zwaarder te verduren. Van de auto tot de tuin, van je verwarmingsinstallatie tot je eigen huid. De winter is voor velen van ons een uitdaging: zeker als je kampt met een droge huid.

In de winter is de huid altijd droger dan in de zomer. Dit komt door een combinatie van factoren. Zo brengen we meer tijd door in warme, droge ruimtes. Ook de aanvoer van koude, droge lucht heeft een nadelig effect op de huid.

Winterjeuk
Zeker mensen met een wat gevoelige huid en senioren hebben in de winter vaker last van winterjeuk. Vocht in de huid verdampt, de huid droogt uit en kan gaan schilferen. Soms ontstaat er ook eczeem, wanneer je afweersysteem de opperhuid weer wil herstellen. Dit ontstaat met name aan de armen en benen, maar het kan ook op andere plekken gebeuren. Door overmatige droogte krimpt de huid en kan broos worden, met barsten als gevolg.

Wat kan ik doen?
Dermatologen geven diverse tips ter preventie en oplossing van de winterjeuk. Zo is bijvoorbeeld niet te lang en te vaak warm douchen belangrijk. Het gebruik van een hydraterende, hypoallergene en parfumvrije douchegel kan ook helpen. Vet na iedere wasbeurt de huid in met een hydraterende lotion en ventileer de woning goed. Hoe ironisch het ook is: veel wassen met water droogt je huid uit, hoewel je zou denken dat meer water juist meer vocht oplevert. Een vervelende tegenstrijdigheid. Voor de lippen kan een lippenbalsem helpen om barsten te voorkomen.

Bij beschadigingen
Wanneer de jeuk al wat vergevorderd is en er beschadigingen aan de huid ontstaan is het verstandig om toch een keer naar de huisarts of dermatoloog te gaan. Deze kan dan bijvoorbeeld een ontstekingsremmende zalf voorschrijven, eventueel in combinatie met een middel tegen de jeuk.