Afbeelding
Foto:

Noodklokken door heel Twente geluid voor klimaatverandering

ENSCHEDE - Afgelopen weekend werden in heel Europa letterlijk de noodklokken geluid voor het klimaat. Ook in Enschede werd meegedaan met deze bijzondere actie voor het milieu.

Milieu-organisatie Greenpeace riep op om letterlijk de noodklokken te luiden voor klimaatverandering, dit naar aanleiding van de klimaattop in Polen die deze week gehouden is. Op bijna 200 plekken in Nederland werd gehoor gegeven aan de actie, waaronder in Enschede. Stadsbeiaardier Esther Schopman van het Stadscarillon Enschede liet van zich horen, samen met studenten van het ArtEZ conservatorium. Zij speelden afgelopen zaterdag tussen 11.30 en 12.00 uur een passend programma: Final Countdown van Europe, Wonderful World van Louis Armstrong, Do No Wrong van Thirteen Senses en een zelf geschreven stuk van ArtEZ-student Ronja Maltzahn, getiteld Whole New World.

Veel steun
De actie kreeg veel steun, waaronder bij duurzaamheidswethouder Niels van den Berg. Enschede werkt al veel aan de lokale, regionale en landelijke doelen op het gebied van duurzaamheid. Zo wil Enschede klimaatbestendig zijn met het oog op komende veranderingen in extremer weer, maar ook bijdragen aan het terugdringen van grondstoffenverbruik en natuurlijk meer gebruik van duurzame energie. Hierbij hoort ook een stukje bewustwording, wat met een actie als deze dus versterkt kan worden. Naast de Enschedese kerkklokken deden landelijk en internationaal ook veel andere organisaties mee, waaronder gemeenten, individuele beiaardiers en moskeeën. De boodschap is natuurlijk dat klimaatverandering een collectief probleem is, waar iedereen uiteindelijk door geraakt zal worden.

Klimaattop
Bij de klimaattop werd gepraat over de maatregelen die we kunnen - moeten - nemen om de schade voor de mensheid te beperken. Een eenvoudige opgave zal dit niet zijn. Uit een recent rapport van de Verenigde Naties blijkt dat we de opwarming van de aarde moeten beperken tot 1,5 graad, anders kan dit grote gevolgen hebben voor de leefbaarheid van onze planeet. De mensheid heeft in principe een goede kans om dit doemscenario af te wenden, zo zijn eerder ook al goede stappen gezet om bijvoorbeeld het gat in de ozonlaag te dichten, zure regen terug te dringen en de luchtkwaliteit in steden verder te verbeteren. Het oplossen van een globaal probleem zoals klimaatverandering kon wel eens onze grootste uitdaging zijn, omdat veel belangen lijnrecht tegenover staan. Zo is een opbloeiende economie in een arm land gunstig voor de levensstandaard van de bevolking daar, maar niet wanneer meer bedrijvigheid gepaard gaat met meer milieuschade.