Afbeelding
Foto:

Oproep Jeugdzorg

Het blijft lastig om antwoorden te krijgen. Wij hadden op 24 september jl aanvullende artikel 35 vragen gesteld naar aanleiding van het Jaarverslag van de commissie Bezwaarschriften. Alle fracties kunnen schriftelijke vragen stellen, de zogenaamde "Artikel 35" ( genoemd naar het betreffende artikel in het Reglement van orde van de raad). Het college of de burgemeester moet deze vragen binnen drie weken beantwoorden. Op 15 oktober moest de beantwoording binnen zijn, maar het werd 7 november… Toen ik de antwoorden zag, moest ik glimlachen. " Ze zijn er druk mee geweest ." ,dacht ik. Op sommige vragen kwam geen antwoord, op andere vragen kregen we ontwijkende, of onvolledige antwoorden. Als je dat ziet, weet je vaak al dat er een "gevoelige snaar" is geraakt. Dat is hier ook het geval.

De Bezwaarcommissie ( Kamer Jeugdzorg) gaf aan dat in een "groot aantal zaken" een ondersteuningsplan (in een ondersteuningsplan staan alle afspraken tussen zorgvrager en zorgaanbieder, het resultaat dat behaald moet worden en de ondersteuning die ingezet wordt) ontbrak, terwijl een dergelijk plan wettelijk verplicht is. Er kwam een lang verhaal van het college. De procedure begon met een gesprek, de hulpvraag is dan nog open en in afstemming met de zorgvrager kwam de wijkcoach er meestal wel uit. Het was al snel duidelijk dat er geen ondersteuningsplan gemaakt werd en dus ontving de zorgvrager niets, ook geen officieel besluit. Blijkbaar werd er wel een clientenrapportage gemaakt, maar die ontving de zorgvrager niet, tenzij er om werd gevraagd. Aangezien er dus geen ondersteuningsplan en besluit kwam, kon de zorgvrager niet in bezwaar en beroep gaan. In juni 2018 is het college pas begonnen met het maken van een ondersteuningsplan, terwijl dit wettelijk al verplicht was per 1 januari 2015!

Op onze vraag: Hoeveel aanvragen in het Kader van de Jeugdwet zijn ingediend en hoeveel zijn er afgewezen en wat waren dan de redenen van afwijzen? Was de beantwoording: Deze vraag kan niet beantwoord worden, omdat dit niet geregistreerd wordt in onze systemen….

Ook het niet registreren is in strijd met de wet!! Conclusie is dat de gemeente in deze haar taken niet goed heeft uitgevoerd. Wat voor EnschedeAnders een zeer belangrijk punt is, hoeveel mensen hebben in het Kader van de Jeugdwet een hulpvraag ingediend en in een gesprek met een wijkcoach al te horen gekregen, wij kunnen u geen hulp bieden? Bent u 1 van de hulpvragers die ook geen besluit hebben ontvangen, laat het ons weten.

Aangezien de Jeugdwet over is gegaan per 1 januari 2015 naar de gemeente en daarmee de uitvoering ook, kunnen we niet genoeg controleren of alles goed gaat. Het gaat om zeer kwetsbare kinderen!! Mailen naar: m.visser-voorn@enschede.nl of bellen: 0620538929

Margriet Visser
EnschedeAnders