Afbeelding
Foto: gebruiker

Wij houden van onze huisdieren

Tijdens mijn dagelijkse werk kom ik veel mensen tegen die van hun dieren houden. De vakantie wordt aangepast aan Gizmo de Teckel, in het weekend wordt wat lekkers gekocht voor Frits de kater. Mooie dekentjes en krabpalen worden gekocht. We knuffelen veel met onze dieren, ze eten soms mee of slapen zelfs in bed. Wat een genot en liefde.

Echter, we vergeten soms dat we ook zaken delen met onze dieren, bijvoorbeeld ziektes. Zo hoorde ik laatst dat een collega-dierenarts een ziek Teckel-pupje van 5 weken had behandeld. Het pupje was erg ziek en haalde het niet. Maar ook mijn collega lag een week later ziek in het ziekenhuis. De moeder van deze pupjes was de laatste tijd niet ingeënt tegen de Ziekte van Weil. Ze was zelf niet erg ziek geworden, maar de pups wel. Meerdere pups overleefden dit niet. Mijn collega is gelukkig hersteld.

Een ander voorbeeld is Kattenkrabziekte. Dit is een bacterie die wordt overgebracht door vlooien van dier naar mens. Er komen tegenwoordig veel honden uit Zuid-Europa en de Oostbloklanden. Het gevaar bestaat dat deze honden ziektes bij zich hebben als Brucellose en Hondsdolheid. Deze ziektes zijn uitgeroeid in Nederland, maar niet in de genoemde landen. Als mensen besmet raken door een besmette hond kunnen ze overlijden.

Zo zijn er veel voorbeelden te noemen van mensen die in meer of mindere mate ziek worden van dieren of van vlooien en teken die bij deze dieren leven. Mijn advies is dan ook: houd van je dier, knuffel hem of haar, speel ermee. Maar verzorg je dier goed en vaccineer je dier jaarlijks (wat noodzakelijk is). Behandel regelmatig tegen wormen, teken en vlooien. Bij ziekte: ga tijdig naar de dierenarts.

Esther van Sprang
Dierenarts
Dierenkliniek Enschede