Afbeelding
Foto:

Week tegen Kindermishandeling

ENSCHEDE - In de week van 19 tot en met 25 november is het Week tegen Kindermishandeling en wordt er landelijk stilgestaan bij kinderen die in onveilige situaties opgroeien. Dit jaar is het thema Ik maak het verschil. Iedereen kan het verschil maken door te leren wat de signalen en risicofactoren zijn en hoe je het beste in actie kunt komen wanneer je vermoedt dat er een kind in jouw omgeving wordt mishandeld.

Bijna 119.000 kinderen in Nederland groeien op in onveilige gezinssituaties. Met de Week tegen Kindermishandeling wordt aandacht gevraagd voor de aard en de omvang van het probleem, maar ook wordt er gekeken naar hoe we samen de aanpak van kindermishandeling kunnen versterken. Kindermishandeling is een veelomvattend probleem, het kan zowel gaan om verwaarlozing, mishandeling of seksueel misbruik, maar het kan ook gaan om kinderen die getuige zijn van huiselijk geweld.

Thema
Dit jaar is het thema van de Week tegen Kindermishandeling Ik maak het verschil. Hierbij wordt onderstreept dat iedereen iets kan betekenen voor een kind dat opgroeit in een onveilige thuissituatie. Dit hoeft niks groots te zijn, zelfs met een klein gebaar kan je al een groot verschil maken, aldus de organisatie. Deze roept mensen op te delen wat je doet als je je zorgen maakt om een kind om zo ook anderen aan te moedigen iets te doen in deze situaties.

Activiteiten
In de week van 19 tot en met 25 november worden er in het hele land allerlei activiteiten georganiseerd. Verschillende organisaties in het land die in contact staan met kinderen en ouders organiseren diverse activiteiten op lokaal niveau. Van presentaties en interactieve workshops tot filmvertoningen en exposities, in het hele land wordt op verschillende manieren aandacht gevraagd voor het probleem. Zo was er afgelopen maandag een presentatie van een ervaringsdeskundige in Enschede en werd afgelopen woensdag in Borne de film The Florida Project vertoond waarin een jonge moeder en haar dochter te maken krijgen met de kinderbescherming. De week tegen Kindermishandeling zorgt er jaarlijks voor dat het onderwerp onder de aandacht blijft en er wordt laten zien dat een klein gebaar al een groot verschil kan maken in benarde situaties.