Voertuigcriminaliteit: het overkomt óók u

TWENTE - 1.477 inwoners van Oost-Nederland gingen u al voor: "Dat overkomt mij vast niet". Toch is dit de hoeveelheid personenauto's die in de eerste helft van dit jaar gestolen werden in de regio. Hoewel de hoeveelheid diefstallen van personenauto's daalt, kan het ook u zeker overkomen. Dieven zijn namelijk steeds creatiever.

Hoewel de auto's anno 2018 best goed beveiligd zijn met standaard een alarmsysteem of startonderbreker, komt diefstal toch nog voor. Uit de cijfers van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit blijkt dat de meest gestolen auto's vaak niet eens de nieuwste zijn. De piek qua diefstallen is zichtbaar in de categorie van 4 tot en met 7-jarige voertuigen. Wellicht omdat nieuwe auto's doorgaans beter beveiligd zijn en criminelen even tijd nodig hebben om de zwakke plekken te vinden.

Populaire merken
Ook dieven hebben bepaalde voorkeuren qua merken. Zo wisselden in de eerste helft van 2018 de meeste Toyota's onvrijwillig van eigenaar: 129 auto's. Gevolgd door Volkswagen, Peugeot, BMW, Mercedes-Benz, Renault, Audi, Fiat, Opel en Ford. Met name bij Toyota en Fiat was een stijging zichtbaar de afgelopen jaren. Uw vijf jaar oude Prius of vier jaar oude Fiat 500 cabriolet zou dus wel eens een doelwit kunnen zijn...

Goed beveiligen
U kunt gelukkig zelf ook actie ondernemen om het diefstalrisico terug te dringen. Natuurlijk is het gebruik van een alarmsysteem al erg goed, maar ook bijvoorbeeld het gebruik van een extra stuurslot en het parkeren op een veilige, goed verlichte plek kan dieven afschrikken. Geen auto is geheel onsteelbaar, maar hoe moeilijker je het dieven maakt, hoe kleiner de kans dat ze úw auto proberen te stelen. Daarnaast is het gebruik van intelligente sleutels die op afstand de auto kunnen openen onderwerp van discussie. Diverse beveiligingsexperts toonden de afgelopen jaren aan dat deze draadloze signalen ook door criminelen te onderscheppen zijn, waardoor uw auto door een high-tech dief gestolen zou kunnen worden. In de praktijk zal het risico echter klein zijn.