Afbeelding
Foto:

Column Yarden: de voorbespreking

"Dag, met mevrouw Groen. Ik heb laatst één van uw columns gelezen en wat ik las sprak mij zó aan. Nu weet ik hoe ik mijn eigen uitvaart invulling wil geven, kunt u komen om het hier met mij over te hebben?"

Mevrouw Groen, 82 jaar, was al ruim vijf jaar ziekelijk, de ene dag iets meer dan de andere. Zoals ze zelf zei, "ik heb 250 slechte dagen per jaar en 100 goede dagen." Ze woonde in een prachtige zorginstelling in Enschede en wilde graag haar uitvaart wensen op papier vastleggen.

Ze vertelde dat ze haar levenspartner op vroege leeftijd was verloren, inmiddels ruim 30 jaar geleden. Er waren nooit kinderen gekomen. Wel had ze veel neefjes en nichtjes die van alles deden voor haar, van de dagelijkse boodschappen, een uitstapje naar het park tot aan een dagje naar de Veluwe waar ze zoveel van hield. Ze wilde dan ook graag dat er op haar rouwkaart een bospad kwam en ze wilde het liefst graag veldbloemen rondom haar kist, mocht het de tijd zijn voor wilde bloemen uiteraard. De crematie zou plaatsvinden in hetzelfde crematorium waar ook haar man was gecremeerd in kleine kring, met alleen haar naaste familie. Ze had al een idee over haar levensverhaal en wilde graag dat deze door een spreekster werd opgetekend en voorgedragen. "Na de plechtigheid wil ik graag dat er een kopje koffie is met gewoon een plakje cake. Het hoeft geen feestje te worden", zei ze. "Met mijn nichtje heb ik al een mooi plekje uitgezocht op de Veluwe, een prachtig plekje waar ik vaak naartoe ga, daar wil ik graag worden uitgestrooid."

Mevrouw Groen weet precies wat ze wil en hoe dat eruit moet komen te zien. Weet u wat úw uitvaartwensen zijn? Of denkt u wel eens na over uw uitvaartwensen? Neem gerust contact op met ons, of met één van onze uitvaartconsulenten, om de mogelijkheden van uw uitvaart te bespreken.

Bjorn ter Haar, Yarden uitvaartzorg

De columns van Bjorn en zijn collega's zijn gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over afscheid', hiervan is een derde uitgave verschenen. Deze derde bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code HVE te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl.