Shutterstock
Shutterstock Foto:

Peuterspeelzalen volgend jaar flink goedkoper in Enschede

ENSCHEDE - Bij het vaststellen van de tarieven en subsidies heeft het College bepaald dat inwoners van Enschede in 2019 flink goedkoper uit zullen zijn voor het gebruik van peuterspeelzalen. Zij gaan tot wel 66% minder betalen aan kosten voor de peuterspeelzaal.

Het verlagen van de kosten van de peuterspeelzaal voor ouders was een belangrijk speerpunt van het college tijdens het vaststellen van de tarieven. Het doel was om de peuterspeelzaal toegankelijk te maken voor iedereen, ongeacht de financiƫle situatie. Dit is extra belangrijk voor peuters met een achterstand in de taalontwikkeling. Voor hen is er een extra intensief programma op de kinderopvangorganisaties. Dit bestaat uit vier dagdelen van 2.5 uur. Tijdens dit zogenaamde VVE-arrangement wordt getracht om de achterstand in de taalontwikkeling al op jonge leeftijd in te halen. Voor kinderen van 2-3 jaar zonder die taalachterstand bestaat een peuter-arrangement uit 2 dagdelen van 2.5 uur. Ook voor die kinderen is de tijd op de peuterspeelzaal leerzaam en zeer waardevol. Reden te meer voor het College om te zorgen dat kosten geen drempel meer hoeven te zijn voor ouders om hun kinderen aan te melden voor de peuterspeelzaal.


Eigen bijdrage
Vanaf 2019 zullen ouders niet meer opdraaien voor de meerkosten van een van de arrangementen, bijvoorbeeld bij kinderen met een taalachterstand. Hiermee wordt de eigen bijdrage van ouders flink naar beneden. Als voorbeeld: voor een (eerste) kind uit een gezin met een inkomen tot 24.610,- euro gaat de eigen bijdrage volgend jaar van 193,- euro naar slechts 66,- euro.


Extra subsidie
Ook komt er meer subsidie beschikbaar om kinderen met een VVE-arrangement beter te begeleiden. Peuterspeelzalen met een hoog aandeel aan VVE-arrangementen krijgen meet budget waarmee ze pedagogisch medewerkers aan het werk kunnen zetten. Zij kunnen jaarlijks tot 2.500,- euro meer te besteden krijgen. Hierdoor voorkomt het college dat de peuterspeelzaal op kwaliteit moet inleveren om zorg te bieden voor de kinderen die meer aandacht nodig hebben.


Tevreden
Wethouder Eelco Eerenberg geeft aan tevreden te zijn met de vastgestelde tarieven en subsidies voor het komende jaar. "Ik wil dat ieder kind in Enschede in de gelegenheid is gebruik te maken van de peuterspeelzaal. Financiƫle overwegingen van ouders zouden daarbij geen rol mogen spelen. Ik ben daarom blij dat we binnen de bestaande middelen ruimte hebben gevonden de ouderbijdrage fors te verlagen. Het draagt bij aan de kansengelijkheid die dit College nastreeft."