Afbeelding
Foto:

Column: Ik heb er toch recht op!

Het irriteert me de laatste tijd steeds meer als ik mensen hoor zeggen "maar ik heb daar toch recht op". Het lijkt wel of we tegenwoordig overal recht op hebben, maar hebben we dan helemaal geen "verplichtingen" meer?

Op het moment worden we weer overspoeld met aanbiedingen van zorgverzekeraars. Volgens "iedereen" betalen we veel teveel, maar o wee, als we ziek worden, dan "hebben we toch recht op de beste zorg". Een kennis had een nieuw paspoort opgehaald en ze vertelde me dat er een formulier bij zat om aan te geven of ze wel of geen donor wilde zijn. Ze had er nog nooit over nagedacht wel of geen donor te worden, maar ze gaat er van uit "recht te hebben" op een nieuw orgaan. Haar zoon die er bij zat bevestigde dit.

De gezondheidszorg is bijna niet betaalbaar voor sommige mensen en dat begrijp ik best. Toch vind ik dat iedereen "recht" heeft op goede zorg. Dat betekent dan wel dat iedereen zich moet verzekeren, dat is volgens mij dan een "plicht". Artsen hebben steeds nieuw apparatuur nodig om ons steeds beter te helpen of te genezen. Artsen werken ook niet voor niets, zij hebben net zoals zorgmedewerkers "recht" hebben een eerlijk salaris. De huisvesting, energie, inrichting en al het overige personeel werken niet voor niets.

Borbala
Correspondent