Afbeelding
Foto:

Veel drugs-dumps in Twente

TWENTE - Het dumpen van huisvuil in de buitengebieden is al een bekend fenomeen, maar helaas dumpen criminelen ook steeds vaker gevaarlijker items in de Twentse buitengebieden. Afgelopen week werden in Enschede en Beuningen dumps met drugsafval gevonden.

De ontdekking van enkele 200 liter vaten in Beuningen was de derde in een week tijd. Eerder werden in Enschede al twee dumplocaties ontdekt, waaronder zelfs een hele oplegger vol met vaten drugsafval. Deze werd ontdekt op het terrein van ondernemer Gerrit ten Oever aan de Beldershoekweg waar hij een boerderij en vleesbedrijf runt. Een zoon van een voormalige klant had gevraagd om de trailer te stallen, waar Ten Oever zelf toestemming voor gaf - zonder natuurlijk op de hoogte te zijn van de inhoud. Nadat hij de trailer opende en de vaten aantrof, schakelde hij de politie in. Het wrange is dat de ondernemer nu met een fikse kostenpost zit van naar schatting 50.000 euro. De eigenaar van de grond waar de dump gebeurt is namelijk aansprakelijk voor het opruimen.

Synthetische drugs
Nederland was vroeger al een bekend exportland voor wiet; de Nederlandse 'Nederwiet' stond hoog aangeschreven in het buitenland en criminele organisaties zagen dan ook leuke inkomsten. Maar tegenwoordig winnen ook de synthetische drugs aan populariteit. Nederlandse criminelen - niet vies van een stukje handelsgeest - zijn dan ook flink ingesprongen op de toegenomen vraag naar deze middelen. Exacte schattingen zijn lastig, maar uit onderzoek van de Politieacademie blijkt dat we vermoedelijk voor minimaal 18,9 miljard euro produceerden aan XTC en amfetamine. Veel mensen kunnen inmiddels de signalen van een wietkwekerij herkennen - rare geur, knipperend licht in de omgeving, afgeplakte ramen en dergelijke - maar een synthetisch drugslaboratorium valt vaak minder op.

Dump
Het restafval van een drugslaboratorium is net als van een wietkwekerij duidelijk herkenbaar. Je kunt het niet zomaar inleveren bij de milieustraat en ook door de gootsteen spoelen is niet echt praktisch. Veel criminelen dumpen het daarom in de buitengebieden of lozen het op andere, creatieve manieren. De kosten voor het opruimen van dit gevaarlijke afval komen vaak voor rekening van de eigenaar van de grond of de gemeenschap. De politie adviseert mensen om bij onraad - zoals het signaleren van een vrachtwagen met vaten in het buitengebied - contact op te nemen met 112. Natuurlijk kunt u ook anoniem een melding doen via 0800-7000.