Afbeelding
Foto:

Wat gaat er veranderen met de hypotheek?

De 5 belangrijkste wijzigingen voor 2019 die invloed hebben op jouw hypotheek hebben we op een rij gezet.

Grens
De NHG-grens wordt verhoogd.? De grens voor Nationale Hypotheek Garantie wordt per januari 2019 verhoogd naar € 290.000,-. Voor woningen met energiebesparende maatregelen wordt dit € 307.400,-. Dat betekent dat een financiering met NHG voor meer mensen binnen bereik komt.

Borg
En de NHG-borgtochtprovisie wordt verlaagd.? Je betaalt in 2019 voor NHG eenmalig een borgtochtprovisie van 0,9% over de totale lening. Dat betekent dat je voor een lening van € 210.000,- met NHG € 1.890,- betaalt. Deze kosten betaal je aan de geldverstrekker bij het afsluiten. Hierdoor ben je verzekerd van een verantwoorde en betaalbare hypotheek, een (veel) lagere hypotheekrente en kun je rekenen op een vangnet als je door onvoorziene omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen.

Inkomen
Vanaf 1 januari 2019 wordt het gebruik van de Inkomensverklaring Ondernemer verplicht voor alle ondernemers en zzp'ers die een hypotheekaanvraag met NHG willen doen. Het voordeel van deze Inkomensverklaring is, dat je als ondernemer direct weet hoeveel je kunt lenen en dus sneller zekerheid hebt.

Hypotheekrenteaftrek
Het maximumtarief hypotheekrenteaftrek gaat omlaag naar 49,0%. De hypotheekrenteaftrek wordt per 1 januari 2019 verder beperkt. Deze beperking geldt voor aftrekbare kosten voor de eigen woning. Dus niet alleen de hypotheekrente, maar ook bijvoorbeeld de rente en kosten van restschulden, aftrekbare erfpachtcanons of de advieskosten bij het sluiten van de hypotheek. Dit raakt alleen huiseigenaren die in de hoogste belastingschijf zitten. In 2018 zijn dat huiseigenaren met een belastbaar jaarinkomen boven de € 68.507,-. De komende jaren wordt de hypotheekrenteaftrek versneld afgebouwd tot 37% in 2023.

Maximale hypotheek
De maximale hypotheek blijft op 100% woningwaarde.? Sinds 2013 is het maximale bedrag dat je kunt lenen voor de aankoop van een woning steeds afgenomen met 1 procent. Dat heeft vooral voor starters gezorgd voor een uitdaging. Je kunt namelijk niets extra lenen voor de bijkomende kosten. Starters moeten dus altijd eigen geld inleggen. In 2019 daalt deze maximale lening niet verder. Hoeveel eigen geld je moet inleggen voor een koophuis verschilt per situatie, maar je kunt rekenen op ongeveer 5 procent van de koopsom. Koop je een huis van € 250.000,-, dan betaal je ongeveer € 10.000,- aan bijkomende kosten.

En verder
De renteverwachting voor volgend jaar: hypotheekrentes gaan omhoog De hypotheekrente is nog steeds erg laag. De verwachting is dat de rente in 2019 licht gaat stijgen. Wil jij nog profiteren van de lage rentes? Wacht dan niet al te lang met het regelen van jouw hypotheek.

Marco ten Zende
Advies Arena
Maximastraat 1, Nijverdal
www.adviesarena.nl