Afbeelding
Foto:

Denktank behoud talent in Twente van start

ENSCHEDE -De Gemeente Enschede heeft een denktank in het leven geroepen met als thema het behouden van talent in Twente. De Gemeente Enschede gaat hierbij samen met studenten van ROC, Saxion, AKI Artez en de Universiteit Twente onderzoeken wat Enschede nodig heeft om een bruisende studentenstad te worden en te blijven. Aanmelden kan tot 12 november.

Jaarlijks studeren er honderden studenten van diverse onderwijsinstellingen in Twente af. Helaas verlaat elk jaar een groot deel van dit talent de regio Twente nadat ze zijn afgestudeerd en beginnen zij hun carrière elders. Dit fenomeen werd onderzocht door Talent4Twente onder 454 (oud)studenten. Talent4Twente, een groep bestaande uit University Innivation Fellows, Gemeente Enschede en Novel-T werken er hard aan om dit talent in de regio te behouden door Twente voor hen aantrekkelijker te maken zodat Twente ook na de studie genoeg voor hen te bieden heeft.


Aangrijpingspunten
Maar waarom verlaten zoveel talenten deze regio? Uit het onderzoek bleek dat veel studenten geen idee hadden van de bedrijven en het banenaanbod in de regio. Er is dus een gebrek aan informatie over de bedrijven en banen in Twente. Daarnaast werd aangegeven dat het de regio aan diversiteit ontbreekt. Studenten zien de UT als internationaal en gastvrij maar de regio daarentegen niet. Men is op de hoogte van de vele sociale activiteiten maar mist hierbij vaak de diversiteit en een internationale vibe. Zowel internationale als Nederlandse studenten gaven dit aan. Voor internationale studenten speelt de taalbarrière daarnaast een rol, bij de meeste banen wordt Nederlands op B2-niveau gevraagd en dat vormt vaak een probleem. Nu men een beter inzicht heeft in waarom veel studenten er niet voor kiezen om in Twente te blijven, zijn er aangrijpingspunten om gezamenlijk het probleem aan te pakken. Een van de volgende stappen die gezet gaat worden is het opzetten van een denktank.


Denktank
Om over het onderwerp in gesprek te blijven en studenten hierbij te betrekken, organiseert Talent4Twente een denktank om te onderzoeken hoe talent in Twente het beste kan worden behouden. Gezocht wordt naar studenten van ROC, Saxion, AKI Artez en de Universiteit Twente die van invloed willen zijn bij de toekomst van Enschede. Verder zijn netwerkvaardigheden welkom evenals marketing en communicatie- en/of designer vaardigheden. Het zal gaan om zo'n 4 tot vijf uur per week. Aanmelden kan door een mail te sturen naar ktit@universityinnovationfellows.nl. Ook wanneer je niet wil deelnemen aan de denktank maar wel goede ideeën hebt voor Enschede als studenten- en werkstad of voor de toekomst van Enschede, ziet de organisatie je mail graag tegemoet.