Afbeelding
Foto:

Stroomgebied van de Dinkel

HAAKSBERGEN - De laatste jaren weten de organisatoren van de Culturele Week in november dat de Historische Kring Haaksbergen goed is voor een avondvullend programma in die bijzondere week. Dinsdagavond 20 november a.s.is het weer zo ver. De Historische Kring heeft de Enschedëer Jan van der Geest gevraagd zijn laatste productie in Haaksbergen te tonen. En dat is gelukt. Deze amateur heeft het stroomgebied van de Dinkel in beeld gebracht.

Jan van der Geest heeft als rode draad in zijn documentaire de natuur, de cultuur en de historie van de plaatsjes die gelegen zijn aan het riviertje de Dinkel, het stroomgebied van de Dinkel. De film bestaat uit twee delen.

Deel 1
Deel 1 begint bij de bron van de Dinkel in het Duitse Holtwick. Na een stroomgebied van ca. 10 km. wordt het eerste plaatsje bereikt. Tijdens deel 1 worden vele (bijzondere) plekken onder de aandacht gebracht die langs het stroomgebied van de dinkel lopen. Dit zijn plaatsen zoals: Legden, Asbeck, Heek, Epe, Gronau, Glane, Overdinkel, Losser. Aan het eind van deel 1 wordt een bezoek aan de oude steenfabriek de Werklust gebracht. Enkele vrijwilligers vertellen iets over het verleden van deze steenfabriek d.m.v. een korte rondleiding.

Deel 2
Deel 2 begint in De Lutte en bezoekt via het hoogste punt in Overijssel de Tankenberg het arboretum Poortbulten. Via een onderdoorgang in de A1 gaan we naar het schitterende Lutterzand. Hierna volgen Beuningen en Denekamp. Conservator Dr. Erik Mulder van Wonderrijck Twente vertelt over de historie van het Museum Natura Docet. Hierna volgt Lattrop – Breckelenkamp en komen we in Lage in Duitsland. Tot slot volgt het plaatsje Neuenhaus.

Komt u ook?
Dinsdag 20 november a.s. bent u uitgenodigd door de Historische Kring Haaksbergen. Toegangskaarten zijn te verkrijgen bij de kassa van het theater De Kappen. Ook die avond kunt u nog toegangsbewijzen kopen voor € 5 pp. De zaal is open om 19.30 uur waarna om 20.00 uur het eerste deel van 45 minuten speelt en na de pauze het tweede deel van 48 minuten.