Afbeelding
Foto:

Enschede als studentenstad

ENSCHEDE - Op zaterdag 17 november is het Dag van de student, een mooi moment om eens stil te staan bij het studentenstadgehalte van Enschede. Enschede zelf promoot zichzelf graag als studentenstad in het land, maar wat vindt de Nederlandse student eigenlijk zelf van Enschede als studentenstad?

Elsevier vergeleek in 2017 de studentensteden op drie punten en maakte hierbij gebruik van het oordeel van studenten in de Nationale Studentenenquete (NSE) uit 2016. Gekeken werd naar de aantrekkelijkheid van de kroegen, clubs en restaurants en naar hoe studenten de culturele hotspots van de steden beoordeelden. Tot slot werd er gekeken naar het percentage studenten op de totale bevolking. De eerste plaats was voor Groningen, Nijmegen eindigde als tweede en Utrecht als derde. Enschede staat van de 20 steden op de 12e plaats.

Kleine verschillen
In de steden hoger op de lijst werden de horeca en de hotspots positiever gewaardeerd en was de studentdichtheid vaak hoger waardoor deze hoger op de lijst eindigden. Echter, als naar de cijfers wordt gekeken die aan de horeca en de culturele hotspots in Enschede en aan de steden hoger op de lijst, zijn de verschillen vaak niet heel groot. Zo kregen de horeca en de hotspots in Enschede respectievelijk een 4,2 en een 4,1 op een schaal van 1 tot 5. Leiden, die de 4e positie op de lijst innam, scoorde op beiden respectievelijk 4,3 en 4,2, niet een heel groot verschil dus.

Lage huur
Waar Enschede in uitblinkt ten opzichte van de hoger scorende steden, is de betaalbaarheid en de beschikbaarheid van kamers. De student is meer te spreken over de huisvesting in Enschede dan in in veel andere steden. Zo is de gemiddelde huur voor een kamer in Enschede een stuk lager dan in de 11 andere steden hoger op de lijst. Zo kun je nog eens wat extra's uitgeven op een avondje Oude Markt. Ook de tevredenheid over de beschikbaarheid en de betaalbaarheid van kamers viel hoger uit voor Enschede dan voor de 11 steden hoger op de lijst. Enkel in Tilburg was de student hier nog een stukje tevredener over. Als je naast de prima onderzoeksresultaten, de relatief lage prijs voor het geven van een rondje meeneemt, is studeren in Enschede zo verkeerd nog niet.