Afbeelding
Foto:

Aandacht voor longziekten tijdens Wereld COPD-dag

TWENTE - Komende woensdag 21 november is weer Wereld COPD-dag. Deze dag staan ook veel Twentse zorgorganisaties stil bij uiteenlopende longziekten.

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Oftewel, een obstructieve longziekte. COPD is een verzamelnaam voor meerdere aandoeningen waaronder chronische bronchitis en longemfyseem. Het zorgt voor een beschadiging aan de longen, met grote gevolgen.

Symptomen
COPD kenmerkt zich doordat ademen moeilijker is en u hierdoor minder energie krijgt. U krijgt minder zuurstof waardoor veel normale dingen lastig zijn. Zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden. Volgens het Longfonds heeft een gezonde volwassene ongeveer 10.000 liter zuurstof per dag nodig. Iemand met COPD ademt dagelijks ongeveer de helft van deze hoeveelheid.

Cijfers
Er zijn naar schatting 600.000 mensen met COPD in Nederland. Het neemt de zesde plaats in van ziektes die de hoogste sterfte veroorzaken. De vrees bij de Wereld Gezondheids Organisatie is dat COPD in 2030 de derde doodsoorzaak zal zijn als gevolg van de vergrijzing. COPD komt meestal pas voor op oudere leeftijd, maar kan door erfelijke factoren ook eerder naar voren komen.

Testen
In het kader van wereld COPD-dag organiseren diverse organisaties ook testdagen door heel Nederland. Hierbij kunt u bijvoorbeeld de longcapaciteit laten meten. Wanneer u denkt dat u mogelijk COPD hebt kunt u ook de COPD-risicotest doen op www.longfonds.nl/copd. Deze bekijkt het risico aan de hand van onder meer gewicht, rookgedrag, weersinvloeden op het hoesten, slijmproductie en meer. Dit zijn natuurlijk ook symptomen die op zichzelf niet echt spannend zijn, maar zeker wanneer u er meerdere hebt, is het absoluut verstandig om een keer contact op te nemen met uw huisarts. Echt genezen van COPD kan niet, maar er zijn wel medicijnen die kunnen helpen tegen de benauwdheid en het hoesten. Deze zorgen dan voor een betere kwaliteit van leven.