Afbeelding
Foto:

Enschede wil duidelijker communiceren met inwoners

ENSCHEDE - Als journalisten hebben we een redelijk inzicht in hoe gemeenten communiceren. Maar veel van wat wij onder ogen krijgen, is lang niet altijd goed leesbaar. Het vertalen van de ambtelijke taal naar begrijpelijk Nederlands is een vak apart. Een vak dat ook de gemeente zélf steeds beter lijkt te beheersen.

Overheidscommunicatie is lang niet altijd goed leesbaar. Gemeenten gebruiken moeilijker woorden en begrippen die niet voor iedere inwoner duidelijk zijn. Zeker wanneer het gaat om bijvoorbeeld laaggeletterden of mensen van autochtone afkomst voor wie Nederlands een tweede taal is.

Nieuwe campagne
Eind oktober lanceerden het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Taalunie de campagne Direct Duidelijk. Doel is om aandacht te vragen voor heldere (overheids)taal. Enschede levert een bijdrage aan deze campagne met het ondertekenen van de Direct Duidelijk Deal. Zo geven zij aan dat er kritisch gekeken zal worden naar de communicatie en dat inwoners actief betrokken worden bij dit thema.

Laaggeletterden
Exacte cijfers zijn lastig te geven, maar naar schatting 2,5 miljoen Nederlanders heeft moeite met lezen en schrijven. Het gaat hierbij niet alleen over mensen van autochtone afkomst - ook veel geboren en getogen Nederlanders hebben moeite met lezen en schrijven. Juist voor deze groep is hulp zoeken vaak lastig, aangezien er toch een beetje schaamte bij komt kijken.

Goede ondersteuning
Er zijn ook in Enschede diverse initiatieven om mensen te helpen bij het verbeteren van hun lezen en schrijven. Zo helpt het Taalpunt Enschede met het aanbieden van taalcursussen en andere lessen. Kijk op www.taalpuntenschede.nl of kom langs in de Openbare Bibliotheek. Het Taalpunt is geopend op dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur en op donderdag van 13.30 tot 15.30 uur.