Afbeelding
Foto:

Column Vrijspraak: Digitaal procederen

Het kon niet uitblijven. Ook De Rechtspraak moest "aansluiten bij de digitalisering van de samenleving en procedures moeten sneller en eenvoudiger".

Het programma werd KEI genoemd; Kwaliteit en Innovatie rechtspraak. Wij procederen via een zogenaamd rolreglement. Dat zijn de spelregels (natuurlijk afgezien van de wet) voor procedures. Ongeveer tien jaar geleden is voor heel Nederland een uniform reglement ingesteld. Daarvóór kon een procedure in Rotterdam heel anders verlopen dan een procedure in Almelo of in Leeuwarden. Dat was lastig, want een fout was zo gemaakt. En voor de desbetreffende rechter maakte het niet uit dat die fout veroorzaakt werd omdat je meestal voor een andere rechtbank procedeerde en dus andere regels gewend was. Een fout was een fout, dus streep erdoor.

Advocaten waren dan ook erg blij met het uniforme reglement. Met KEI moesten natuurlijk ook de procesregels worden aangepast en om te beginnen werden er pilots gestart bij de rechtbank Gelderland en Midden-Nederland. Alleen daar wordt er dus digitaal geprocedeerd en dus zijn er nu weer twee reglementen. Dat zou tijdelijk zijn: de rest volgt spoedig en dan "zijn we allemaal digitaal". Tot zover het idee. Kernwoorden uit de praktijk: "complexer dan gedacht", "werkt niet", "vertragingen" en "onbeheersbare kosten".

De pilots gaan door, maar de rest volgt niet. En dus weer twee verschillende reglementen. De kosten? Die zouden ongeveer 7 miljoen bedragen, maar in 2018 staat de teller al boven de 200 miljoen! Volgens velen een schande en reden om de stekker eruit te trekken. De gehele digitalisering gaat nu niet meer door; weggegooid geld dus. Serious Request heeft ongeveer 5,3 miljoen euro opgebracht en daarmee zouden zo'n 118.000 mensen zijn geholpen. Hoeveel zouden dat er met die 200 miljoen zijn geweest? Zomaar een gedachte.

Corina van Assen is mede-eigenaar van RP Advocatuur in Enschede. Zij behandelt zaken op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en letselschade. Daarnaast is zij werkzaam als tekstschrijver. Voor Hart van Enschede verzorgt zij de maandelijkse column Vrijspraak.