Afbeelding
Foto:

Gemeente pakt wateroverlast Oldenzaalsestraat aan

ENSCHEDE - Wateroverlast door klimaatverandering is een steeds groter probleem. Ook in Enschede zien we de afgelopen jaren steeds vaker problemen door piekmomenten. Om dit in ieder geval voor een deel van de binnenstad te beperken gaat komend jaar de Oldenzaalsestraat geheel op de schop.

In Enschede komt een nieuw en innovatief waterbergingsriool. Om de grote neerslag nog beter op te vangen komt er ook nog een groenstrook met wadi's aan de Oldenzaalsestraat. Zo is de straat beter klimaatbestendig en ook nog eens aantrekkelijker. De werkzaamheden vinden plaats in de periode van oktober 2018 tot eind 2019. De straat zal vanaf begin 2019 afgesloten zijn.

Veel overlast
Rondom de Oldenzaalsestraat en De Heurne is er veel wateroverlast. Door de klimaatverandering zijn er steeds meer korte, zeer hevige regenbuien. De gemeente Enschede wil daarom zorgen voor een goede riolering die bij hevige regenbuien water kan opvangen, zonder dat de straten onder water te komen staan. Door deze manier blijft de straat veilig en worden straten en panden zoveel mogelijk beschermd tegen waterschaarste. Kortom, een klimaatbestendige straat.

Gestart
Inmiddels zijn de eerste voorbereidende werkzaamheden gestart. In het trottoir tussen het Hendrik Jan van Heekplein en de Kalendergang word er, gedurende twee maanden, een sleuf gegraven om kabels en leidingen te verleggen. Het kan zijn dat de werkzaamheden in- of uitlopen. Met platen worden de openliggende bestrating bedekt, waardoor de omwonenden en ondernemers hun voordeur kunnen bereiken. Wel zijn de parkeerplaatsen en de fietsenstalling achter de Klanderij tijdelijk opgeheven. De inrit voor de parkeerplaatsen op het dak is wel toegankelijk. Tussen de spoorlijn en de Boulevard 1945 komt er een boven- en ondergrondse waterberging, ook komt er een lange diepe buis onder de Oldenzaalsestraat zodat de capaciteit van de wateropvang vergroot kan worden. De groenstrook met wadi's moet de aanvoer van water nog meer verbeteren. Langs de straat worden circa 80 nieuwe bomen geplant, die zorgen voor een groene uitstraling en een overzichtelijke straat. Januari 2019 starten de werkzaamheden.