Afbeelding
Foto:

Gebruik van pijnstillers bij griep

TWENTE - De koude en donkere dagen breken weer aan en het griepvirus ligt op de loer. De symptomen van griep kunnen erg vervelend zijn en u kunt zich erg lamlendig voelen. Pijnstillers kunnen de klachten wat dragelijker maken. Maar wat slik je wanneer?

De R zit weer in de maand en het griepvirus, ook wel influenza genoemd, hangt weer in de lucht. Met name ouderen en jonge kinderen zijn een kwetsbare doelgroep waarbij alertheid vereist is. In de meeste gevallen gaat de griep echter na een paar dagen gewoon weer over. Tot die tijd kunnen pijnstillers verlichting bieden.

Ubiprofen en paracetamol
Bij griep komen diverse ongemakken kijken als hoest, keelpijn en hoofdpijn. Pijnstillers kunnen deze klachten verlichten. Bij pijn en ter verlaging van de koorts kunt u ubiprofen of paracetamol gebruiken. Beiden werken tegen vele vormen van pijn en kunnen ook koortsverlagend werken. Ibuprofen werkt echter ook onstekingsremmend maar geeft wel meer kans op bijwerkingen. In eerste instantie heeft paracetamol dus de voorkeur. Ubiprofen brengt het risico op maag- en darmzweren en bloedingen met zich mee. Dit risico wordt vergroot als u daarnaast alcohol gebruikt. Ibuprofen is ook niet voor iedereen geschikt om zo in te nemen. Wanneer men ouder is dan 70 jaar en men een maag- of darmzweer heeft gehad, moet eerst een maagbeschermer worden ingenomen. Ook wanneer men anti-bloedstollingsmedicijnen gebruikt, moet dit. Daarnaast gaat ibuprofen niet altijd goed samen met andere medicatie, zo gaan bepaalde anti-depressiva en ubiprofen niet samen. Als u nog andere medicatie slikt, is het dus verstandig om even te informeren of deze samen met ibuprofen gebruikt kunnen worden. In geval van een zwangerschap is het gebruik van ibuprofen af te raden, dit kan namelijk schadelijk zijn.

Met beleid
Ook al gaat de voorkeur uit naar paracetamol in de meeste gevallen, ook dit zijn geen snoepjes. Wanneer men weken achter elkaar een hoge dosering paracetamol gebruikt, kan dit zorgen voor schade aan lever, nieren en/of het bloed. Gebruik beide pijnstillers dus met beleid. Beter nog is om te zorgen voor een goede weerstand door regelmatig te bewegen, gezond te eten, voldoende rust te nemen en te zorgen voor een gezond gewicht. Echter, voorkomen kan nooit helemaal en dan is wat pijnstilling soms wel welkom.