Afbeelding
Foto:

Bladblaas-ploeg draait overuren in de binnenstad

ENSCHEDE - De herfst is een mooi jaargetijde voor wie geniet van de bomen met blad in allerlei kleuren en guur weer. Herfst heeft echter ook een aantal nadelen, waaronder het vallende blad.

Ook voor de gemeente is het vallend blad iets om rekening mee te houden. Het blad simpelweg overal laten liggen is geen optie aangezien het onveilige situaties en overlast kan opleveren. De medewerkers van de gemeente zijn dan ook druk bezig met het opruimen van het blad ook al lijkt het op dweilen met de kraan open.

Veiligheid
Het is de taak van de gemeente om zorg te dragen voor de veiligheid in de openbare ruimten. Op het eerste gezicht zorgt blad op de openbare weg niet voor gevaar, maar op het moment dat er een regenbui is geweest, is het blad ineens spekglad. Voetgangers kunnen makkelijk uitglijden en voor andere weggebruikers is ook een deel van de grip weg. Een langere remweg door het natte blad is niet ondenkbaar. Ook kan het blad gevolgen hebben voor de afvoer van regenwater. Wanneer meerdere afvoeren door blad geblokkeerd worden, kan bij een fikse regenbui het water niet via het riool weg. Het gevolg kan een straat zijn die blank staat. Een niet erg wenselijke situatie.

Voorkomen
Wat doet de gemeente? De medewerkers van de gemeente gaan met bladblazers en andere machines aan de slag om zoveel mogelijk blad in zo kort mogelijke tijd te ruimen. De prioriteit ligt bij de hoofdwegen en hoofdfietspaden in verband met de verkeersveiligheid. Deze zullen dan ook als eerst vrij gemaakt worden van blad. Aangezien het blad niet in één keer van de bomen valt en verschillende bomen op verschillende tijden het blad laten vallen, is een geheel bladvrije weg niet mogelijk. Daar waar nodig zal er dus ook vaker blad geruimd worden. Wat u zelf kunt doen? Wanneer u ziet dat een afvoer met blad is geblokkeerd, pak dan een bezem en maak de afvoer weer vrij. Het is misschien even vervelend dat er blad geruimd wordt, maar een compliment voor de medewerkers van de gemeente is gepast. Zij zorgen ervoor dat alle Enschedeërs zo veilig op pad kunnen.