Afbeelding
Foto:

ColumN: LEVEN

Het waren hectische weken, met een paar indrukwekkende gebeurtenissen. Op een maandagavond, thuiskomend na een raadsvergadering, zag ik dat de wijkverpleegkundige de verkeerde insuline had gespoten. Snel werkend in plaats van langzaam werkend. Levensgevaarlijk! Veelvuldig contact met de huisartsenpost. De arts die uit zichzelf een paar keer belde om te vragen hoe het ging en mama de hele nacht eten en drinken, en voortdurend prikken.

De suikerwaarden moest omhoog. Het spannend. Het had niet veel gescheeld of ze was langzaam weggegleden. Tien voor zeven in de morgen ging ik naar bed. Alles onder controle, 2 uur later opstaan, omdat het ritme van de dag, het verzorgen van mama, werk en raadswerk gewoon door gaat.

Een week later zaten mijn man en ik aan het ontbijt toen er een taxi ons erf op reed. We keken elkaar vragend aan. Een taxi?? De chauffeur stapte uit, deed het achterportier open en daar stapte onze oudste dochter lachend uit. Donderdag zou ze komen, maar als verrassing was ze een aantal dagen eerder gekomen. Huilen, lachen, knuffelen .. Het was heerlijk om haar langere tijd bij ons te hebben. Een paar dagen geleden is ze vertrokken naar Berlijn en daarna gaat ze door naar Warschau voor een congres en dan weer naar Myanmar. Gelukkig hebben we heel veel contact, bijna dagelijks berichtjes, videobellen een paar keer in de week. Maar haar in het echt te kunnen knuffelen en haar parfum ruiken, daar kan niets tegenop. Mijn man en ik moeten nog draai weer vinden, nu ze is vertrokken.

Gelukkig is er afleiding. Midden oktober ontvangt de raad altijd de Programmabegroting. Een document deze keer van 193 bladzijden met voorstellen waar het college het geld aan wil besteden. Er moeten veel visies worden gemaakt. 24 stuks! Parkeertarieven worden weer verhoogd. Er komt een Top Sportcampus op het Diekmanterrein, waar ook het nieuwe zwembad komt. Kost miljoenen en nog eens miljoenen! Er komt meer geld voor Veiligheid en handhaving. Dat is goed! We gaan de inwoners meer betrekken bij beleid, het EnschedeAkkoord. Ook heel goed! Inwoners hebben al verschillende thema's (zwerfafval, veiligheid, leefbaarheid, mantelzorg, armoede) ingebracht waar we mee gaan beginnen. Geld is er niet voor Cultureel Erfgoed. Zeer slecht vinden wij. Ondertussen bereiken we 4000 kinderen die opgroeien in armoede nog niet. 4000!!! Veel kwetsbare ouderen worstelen elke dag met eenzaamheid, hun gezondheid, financiƩn en de digitale samenleving. Zonder hulp redden ze het niet. Dan Mantelzorg. Het nieuwe beleid is gericht zo staat in de programmabegroting op minder professionals en meer zorg vanuit de samenleving. Het college streeft naar een verdere groei van het aantal mantelzorgers. Hier ligt de suggestie in dat mensen hun mantelzorgtaken niet oppakken. Ik kan u verzekeren dat dit echt wel gebeurt; liefdevol, vrijwillig, kosteloos! College ga je schamen. Veel mantelzorgers ervaren dagelijks de druk in hun leven van zorgen voor een ander. In plaats van ondersteuning en een mantelzorgwaardering toekennen, wordt dit soort onzin opgeschreven.

Soms denk ik verplaats je eens in het leven van een ander. Daar wordt een programmabegroting menselijker van!

Margriet Visser, raadslid van Enschedeanders.nl, verzorgt een rubriek in Hart van Enschede. Daarin gaat zij in op zaken die in de gemeente spelen.