Shutterstock
Shutterstock Foto:

Enschede beste autodeelproject

ENSCHEDE - Natuur & Milieu en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat reiken voor de derde keer prijzen uit voor het principe autodelen. De Autodeel Award 2018 ging naar Utrecht dat het autodelen al breed en langjarig aanpakt. Enschede viel ook in de prijzen afgelopen maandag. De stad won met het beste autodeelproject, een project waarmee het autodelen op de kaart wordt gezet.

Bij autodelen maken meerdere mensen gebruik van slechts een auto. Dit kunnen collega's, buurtbewoners of zakenrelaties zijn. Het autodelen heeft meerdere voordelen en wordt daarom gestimuleerd. Men hoopt dat in de toekomst nog meer mensen gebruik gaan maken van het delen van auto's. Doordat mensen die doen aan autodelen ook vaker de fiets of het openbaar vervoer pakken wordt er energie bespaard. De auto's die hiervoor gebruikt worden zijn vaak ook kleiner en energiezuiniger dan een gemiddelde gezinsauto. Ook verminderen deelauto's het parkeerproblemen dat geldt in veel grote steden.

Autodeelproject
Hoewel autodelen in Enschede nog niet zo is ingeburgerd als de winnende stad Utrecht, zijn we wel goed op weg. De stad heeft de winst van het beste autodeelproject te danken aan een app waarmee ambtenaren gemakkelijk kunnen zien wat op dat moment het meest duurzame vervoersmiddel is dat beschikbaar is. Marjolein Demmers, directeur van Natuur & Milieu licht toe waarom Enschede verkozen werd tot winnaar: "De ambitie om het op te schalen, maakt dit zo'n goed project" Het project werd getest met 65 ambtenaren en wordt in 2019 gebruikt door alle ambtenaren en verschillende organisaties.

Afspraak
Verschillende partijen maakten onderling de afspraak om te streven naar 100.000 deelauto's in heel Nederland in 2021. Momenteel zijn dit er 40.000, maar het aantal neemt snel toe. Het aantal autodelers zou daarmee in dat jaar op 700.000 liggen. Voor Enschede worden de deelauto's geleverd door een lokaal garagebedrijf. Na een Europese aanbesteding kwam dit bedrijf als beste uit de bus voor het project.