Afbeelding
Foto:

Enschede timmert aan de weg - en niet zo'n beetje ook

ENSCHEDE - De gemeente Enschede is momenteel met stoom en kokend water bezig om diverse wegwerkzaamheden uit te voeren.

De afgelopen weken werden al veel werkzaamheden uitgevoerd. Zo was met name de herfstvakantie erg druk. Diverse werkzaamheden werden en worden uitgevoerd, waaronder het vervangen van leidingen, kabels en het riool. Dit leverde veel overlast op in een relatief korte periode.

Verkeersinfarct
De vele werkzaamheden in een korte tijd in en om de binnenstad zorgden voor grote overlast bij buurtbewoners en het overig verkeer. Zo was de loop van de bussen van en naar het industrieterrein Marssteden bijzonder slecht voor en tijdens de herfstvakantie. Rond de binnenstad stond het verkeer vaak vast tussen stoplichten zoals op de Parkweg. Dit leverde voor reizigers veel hinder op en gemiste aansluitingen.

Meer dan normaal
Het beeld dat de overlast momenteel zeer groot is klopt ook, zo geeft de gemeente toe. Diverse werkzaamheden konden namelijk niet langer uitgesteld worden; deze moesten in verband met kwaliteitseisen voor de winter uitgevoerd worden. De ondergrondse werkzaamheden moeten altijd voor het echter winterseizoen uitgevoerd worden omdat bij te strenge vorst graven onmogelijk is.

Minder spreiding
Normaliter is er meer ruimte om het werk te spreiden, maar met zo'n piekmoment is dit onvermijdbaar. De planning rondom de herfstvakantie was dan ook bewust gekozen, omdat in ieder geval het woon-werkverkeer dan beduidend minder is. Helaas bleek de gemeente dit toch sterk onderschat te hebben; de verkeersdrukte bleek groter dan verwacht.

Goed inzicht
De gemeente heeft ook verkeersregelaars ingezet en bij diverse knelpunten werden de stoplichten handmatig bediend. Dit moet dan op piekmomenten de doorstroming verbeteren. De gemeente heeft ook een online overzicht geplaatst van de wegwerkzaamheden op www.enschede.nl, om zo mensen te informeren over deze hinder.