Geld

Het is vroeg op de maandagochtend als ik aan de keukentafel de krant lees. Een verhaal met als kop: Voedsel-en kledingpakket nog bittere noodzaak. Op de andere pagina een verhaal: Topsportcampus Het Diekman krijgt geld voor kunstgrasveld. Het veld kost 450.000 euro! Het college is van plan om van het Diekmanterrein DE sportcampus van Enschede te maken. Ook het nieuwe zwembad (opgelet, het recreatiebad verdwijnt dus) komt op het Diekmanterrein. Kosten 16 miljoen, maar de waarschuwing is al afgegeven door het college dat het waarschijnlijk duurder gaat worden. Reken maar dat het duurder gaat worden!! Dan het verhaal over de Armoede-organisaties. De vrijwilligers van de verschillende hulporganisaties hebben nog altijd hun handen vol aan het helpen van mensen die met een minimaal bedrag de maand rond moeten zien te komen, staat in Tubantia. Met een verhaal in hetzelfde stuk, over een man die met blote voeten voor de deur van de Kledingbank stond. Blote voeten….
Twee verhalen met twee uitersten. Het doet mij denken aan het gebeuren in Transburg, waar EnschedeAnders in de laatste stadsdeelvergadering Centrum vragen heeft gesteld over de afhandeling van de overstroming van het riool. Vies, stinkend rioolwater stroomde de woningen binnen. Ratten, ontlasting, condooms , drab etc, bleven achter in de huizen. Tot een halve meter in de keukenkastjes. Meubilair doordrenkt met het vieze rioolwater. Flink wat mensen werden gedupeerd. Helaas waren drie mensen niet verzekerd, sommigen buiten hun schuld om. Je zou denken, de gemeente grijpt direct in, maar een betrokken inwoonster moest nog voor de gedupeerden in de bres springen. Zij verzocht de gemeente om de mensen onder te brengen in hotels. Drie onverzekerde gedupeerden, werden naar goed zes weken, verwezen naar het Fonds Bijzondere Noden. De Stichting vergoedt 1750 euro per drie jaar aan een gezin… Voor dat geld is hun huis nog lang niet op orde. Schandalig om uberhaupt hiervoor armoede-geld in te zetten. Zorg als college dat de mensen geholpen worden. Zij hebben niet om deze shit (letterlijk en figuurlijk) gevraagd. Voor 25.000 euro zijn de drie gezinnen geholpen. Ondertussen zijn we zeven weken verder en zit de gemeente te soebatten met Dura Vermeer (uitvoerder van de rioolwerkzaamheden), over wie nu aansprakelijk is. In ieder geval niet de gedupeerden!! Dus zorg dat die mensen weer naar hun huis kunnen, met goede meubels en een nieuwe vloer.
Elke keer verbaas ik mij erover, hoeveel gezeur er is in dit soort gevallen: gezinnen in armoede, gedupeerden die meer dan zeven weken moeten wachten, een man met blote voeten bij de Kledingbank… Aan de andere kant, wordt het geld met bakken uitgegeven (nieuw zwembad, Kop Boulevard, etc) en moeten inwoners ( " Want het geld is op") meer gaan betalen voor de gemeentelijke belastingen. Geld kun je maar 1 keer uitgeven. Gedupeerden help je en voor je kwetsbare inwoners sta je. De rest kan later, eerst de basis op orde en ja, dat kost geld!
Margriet Visser
EnschedeAnders