Afbeelding
Foto:

Och, hij heeft een ruisje…

Dit jaar hebben we een fantastische zomer gehad. Maandenlang was het warm tot heet. Voor sommige dieren was dit echter te veel. Neem nu Billy, een Maltezer van 8 jaren oud. Billy en zijn baas kwamen elk jaar trouw voor de entingen en de bijhorende controle. Al jaren was bekend dat bij Billy een ruisje te horen was aan de linkerkant van het hart. Meestal is dat een aanwijzing dat er een hartklep lekt. Deze aandoening komt bij Maltezers voor maar ook bij vele andere kleine hondenrassen zoals teckels, kooikerhondjes, King Charles Cavalier Spaniels etc.

Vorig jaar had ik al een hartecho geadviseerd want de ruis verergerde. Het baasje van Billy stond hier positief tegenover, maar vond wel dat Billy er gezond uitzag en nog graag in het bos rende. Dus waarom een echo maken van een gezonde Billy? Deze redenatie kon ik begrijpen. Helaas door drukte van het werk en het gezin werd de afspraak uitgesteld en nog een keer uitgesteld. Toen kwam de warme zomer. Billy was rustig, lag vaak op een koel plekje, hij vond het te warm om te veel te lopen, hij kreeg wel een klein kuchje. Iedereen was snel moe met deze hitte, dus waarom zou Billy het niet rustig aan doen?!

U begrijpt het al. Billy was rustig omdat zijn hartziekte verergerde en de warmte maakte dit nog slechter. Allemaal kleine symptomen die ineens verergerden. Op een zomeravond werd Billy met spoed binnengebracht: verschrikkelijk benauwd, happend naar adem. We zetten hem in de zuurstofkooi, hij kreeg vochtafdrijvers en hartmedicijnen en een paar dagen de koele opname. We hebben Billy kunnen redden. Natuurlijk blijft hij wel hartpatiƫnt. De wijze les die ik wil meegeven is: een hartruis kan jaren aanwezig zijn en ineens problemen geven. Laat tijdig een hartecho maken. Als we in een vroeg stadium hartmedicijnen inzetten leeft uw hond gemiddeld meer dan een jaar langer, en beleeft uw hond niet zo'n nare benauwdheidscrisis. Met Billy gaat het nog steeds goed.

Esther van Sprang
Dierenkliniek Enschede