Afbeelding
Foto:

Enschede bekijkt woonwagenbeleid

ENSCHEDE - De gemeente Enschede gaat nader kijken naar het woonwagenbeleid binnen de gemeente. Aanleiding was een gesprek afgelopen week tussen een delegatie potentiƫle woonwagenbewoners en een gemeentelijk medewerker.

Er is de afgelopen tijd landelijk weer veel gesproken 'over' de woonwagenbewoners, maar lang niet altijd 'met' de woonwagenbewoners. In veel gemeenten is het beleid eerder een van ontmoediging, terwijl woonwagenbewoners zelf ook echt een eigen cultuur en gemeenschapszin hebben. Deze dreigen te verdwijnen, wanneer gemeenten geen passende standplaatsen aanbieden.

In Enschede
Enschede heeft op dit moment twee locaties waar woonwagens zich kunnen vestigen. Het gaat om 65 plaatsen aan de Winterweg en 12 plaatsen aan de Robinson CrusoƩstraat, speciaal voor kermisexploitanten. Woningcorporatie De Woonplaats is de verhuurder van de plekken aan de Winterweg. De bewoners ervaren momenteel knelpunten. Er zijn te weinig standplaatsen en de criteria om in aanmerking te komen voor een standplaats zijn te strikt.

Afspraken
Bij een gesprek tussen de bewoners en de gemeente op 16 oktober zijn diverse concrete afspraken gemaakt. De gemeente gaat allereerst onderzoeken of het eigen beleid nog wel in overeenstemming is met landelijke regelgeving. Er komt ook een behoefteonderzoek, om te kijken hoeveel behoefte er is aan standplaatsen voor woonwagens. Dit zal dan verwerkt worden in de woonvisie die in maart 2019 vastgesteld zal worden door de gemeenteraad. De woonwagenbewoners moeten dus wel enigszins geduld tonen. Om dit wat te verzachten heeft de gemeente ook afgesproken te onderzoeken of tijdelijke standplaatsen mogelijk zijn. Uiterlijk 2 november wil de gemeente hen meer duidelijkheid verschaffen over deze tussenoplossing. Wanneer er vanuit de woonwagengemeenschap vragen zijn, kunnen zij contact opnemen met de heer Hendriks die als actievoerder namens de bewoners actief is. Hij is te bereiken op 06-38 25 37 06. Inwoners met vragen aan de gemeente kunnen deze indienen via een online formulier op www.enschede.nl/standplaatsen-woonwagens.