Afbeelding
Foto:

Steeds meer panden met een energielabel

TWENTE - De overheid is al druk bezig om duurzaamheid te promoten. Er zijn veel projecten gaande voor duurzame energie en voorlichting over het terugdringen van energieverbruik. Huiseigenaren kunnen zelf ook veel doen. Deze inspanningen vertalen zich dan weer in het verbeteren van het energielabel.

In 2015 ontvingen ontvingen alle vijf miljoen huiseigenaren een voorlopig energielabel. Dit kwam tot stand aan de hand van diverse factoren zoals de leeftijd van de woning. Wie later de woning verkoopt is verplicht om het voorlopige energielabel om te zetten naar een definitief label. Dit kost tot enkele tientjes. Wie niet een definitief label toont bij de verkoop of verhuur riskeert een mogelijke boete van zo'n 400 euro. Afgelopen jaar zijn in totaal al 3,5 miljoen definitieve energielabels geregistreerd. Het doel van het energielabel is om huiseigenaren actief na te laten denken over de duurzaamheid van hun woning. Het energielabel is ook al bekend van electronica en huishoudelijke apparatuur. Net als deze apparatuur krijgen ook woningen een label van A (het meest zuinig) tot G (een tochtig krot). Afgelopen jaar waren 29 procent van de geregistreerde labels een A of B, wat dus mooi duurzame woningen zijn.

Investeringen
Om een woning te verbeteren qua energielabel kunt u diverse maatregelen nemen. Zoals het na-isoleren van de woning. Ook de soort verwarming, warmwatervoorziening en eventuele aanwezigheid van zonnepanelen of een zonneboiler dragen hier aan bij. Dit zijn investeringen die zich uiteindelijk terugverdienen. Zo brengen woningen met een A of B label 6.000 euro meer op bij de verkoop en ze verkopen sneller. Meer informatie over energielabels is te vinden op www.rvo.nl