Afbeelding
Foto:

Tweede zonnestroom-project
Enschede Energie opgeleverd

ENSCHEDE - De gemeente Enschede is weer een 'energiebedrijf' rijker: afgelopen week werd een grootschalig zonnepanelenproject officieel in gebruik genomen. Er zijn steeds meer initiatieven om de stad als geheel een stuk duurzamer te maken.

Op 12 oktober nam Maatschap Pipers een groot zonnepanelenproject in gebruik. Er werden maar liefst 498 zonnepanelen geplaatst op het dak van de varkensstallen. De opening werd verricht door wethouder Niels van den Berg die duurzaamheid in zijn portefeuille heeft zitten, evenals voorzitter Gerrit Jan van der Veen van Stawel en Jeroen Jansen, voorzitter van Enschede Energie.

Tweede project
Dit is het tweede project dat de lokale energiecoöperatie Enschede Energie afgerond heeft en het eerste in het buitengebied. Eerder plaatste Enschede Energie zonnepanelen op de daken van Twente Milieu. Op drie daken werden 840 panelen gelegd die samen goed zijn voor het stroomverbruik van zo'n 65 huishoudens. Deze energie wordt geheel gebruikt door Twente Milieu. Bij het project bij maatschap Pipers gebruikt het agrarisch bedrijf zelf een deel van de energie, de rest zal teruggeleverd worden aan het stroomnetwerk wat zorgt voor inkomsten.

Enschede Energie
Enschede Energie ging in 2015 van start met als doel om ook op lokaal niveau duurzaam opgewekte energie aan te kunnen bieden. Dit soort projecten zijn in steeds meer gemeenten zichtbaar; inwoners kunnen zij via een 'omweg' duurzame energie inkopen voor vast lage tarieven, zonder dat zij zelf zonnepanelen hoeven te plaatsen. Dit is aantrekkelijk wanneer een woning bijvoorbeeld slechte ligging heeft qua dak, te klein is of de bewoners liever niet het dak vol willen gooien met dure panelen. De plaatsing op dit soort grotere bedrijfspanden zorgt voor een mooie totaalopbrengst.

Grote ambitie
De gemeente Enschede heeft een belangrijke ambitie geformuleerd voor de komende jaren op het gebied van duurzame energie. In 2016 werd nog 6 procent van de gebruikte energie opgewekt uit duurzame bronnen. De ambitie is om dit in 2030 naar 12 procent te krijgen.