Modelspoorbaan in museumloods Boekelo

BOEKELO - De bijzondere modelspoorbaan Zuiderspoor is deze week officieel geopend in de loods van de Museum Buurtspoorweg in Boekelo. Deze vrijdag is de officiƫle opening.

De baan is bij het brede publiek niet zo bekend, maar bij de liefhebber des te meer. Deze modelspoorbaan stond eerder in de kelder van Pijp-Lines in Enschede; een winkel gespecialiseerd in onder meer schaalmodellen, modelbouw en modeltreinen. De baan werd opgezet als een 100 procent natuurgetrouwe weergave van het vroegere spoorgebeuren in Enschede Zuid. Naast het spoor zelf werden ook de historische textielfabrieken, huizen, kolenhandelaren en de gasfabriek minutieus nagebouwd. Het Zuiderspoor-traject lag er tussen 1903 en 1975. De Museum Buurtspoorweg is dan ook zeer blij dat zij de baan permanent onderdak kunnen bieden in de museumloods. Zo kan ook het brede publiek de baan bezichtigen.

Verhuizing
Ruim 13 jaar mochten de bouwers gebruik maken van de kelder van de familie Lasonder die Pijp-Lines exploiteerde. Vanwege de verkoop van het pand moesten de bouwers op zoek naar een alternatieve locatie. Op 8 september begon de verhuizing, wat gezien het delicate bouwwerk niet zo eenvoudig is. Met dank aan de leden van de Twentse Modelspoor Club Enschede gebeurde dit veilig en snel. De afgelopen weken waren de bouwers druk bezig om de baan weer volledig op te zetten. Dit ook met het oog op de Najaarsstoomdag die komende zondag gehouden zal worden. De baan is ook nog op 28 oktober te bezoeken. Hierna is de baan volgend seizoen weer volop te bezichtigen. Wie meer informatie wil over de precieze historische aspecten van de baan en de realisatie door de jaren heen kan ook een kijkje nemen op de website: www.zuiderspoor.nl