Afbeelding
Foto:

Losser staat er goed voor

LOSSER - De gemeente Losser staat er financieel gezien netjes voor. Het college van B&W heeft een solide begroting gepresenteerd, waarbij ook ruimte is voor nieuwe investeringen. De lokale belastingen stijgen gematigd, het weerstandsvermogen zit in een positieve trend en er is voldoende financiële ruimte om knelpunten op te lossen en nieuw beleid in gang te zetten.

Wethouder Harry Nijhuis is dan ook positief gestemd over de huidige situatie, hoewel er natuurlijk altijd wat kanttekeningen te maken zijn. Deze liggen vooral in het sociaal domein. Losser en iedere andere gemeente geeft steeds meer uit aan het thema zorg en ook de opgaande economische lijn is natuurlijk geen zekerheid. "Het is dus zaak om dit soort ontwikkelingen scherp in de gaten te houden.", aldus de wethouder. In 2017 begon de gemeente met 17 proefprojecten om de kosten terug te dringen, zoals succesvolle inzet van thuisbegeleiders, een scootmobielpool en consulenten op scholen. Met de proeven krijgt de gemeente steeds meer inzicht in de zorgkosten en mogelijkheden om dit te beïnvloeden.

Hogere lasten
Het belangrijkste aspect van de begroting voor inwoners zijn natuurlijk de lokale lasten. Voor gemeenten is het doel om deze zo laag mogelijk te houden; het liefst niet meer dan de gebruikelijke inflatiecorrectie. In Losser gaat de OZB omhoog met een inflatiecorrectie van 1,8 procent. De rioolheffing stijgt volgens afspraken die eerder in de gemeenteraad zijn gemaakt. Dit zal dan enigszins gecompenseerd worden door invoering van Diftar - mits inwoners hun container of zak minder aanbieden door beter te recyclen. De hondenbelasting blijft nog even, maar het doel is wel om deze vanaf 2021 te verlagen.

Duurzaamheid
Het bevorderen van duurzaamheid blijft een belangrijk speerpunt; de gemeente werkt aan de hand van vijf thema's toe naar een klimaatbestendig, energieneutraal Losser met een circulaire economie. De ambitie is om in 2040 energieneutraal te zijn.

Wonen
Wonen blijft natuurlijk ook een belangrijk thema voor de gemeente Losser. Begin volgend jaar zal de gemeente nieuwe regionale afspraken maken over het bouwen van woningen in de brede regio. Doel is dat de Twentse gemeenten gezamenlijk tot een passende woningvoorraad komen, zonder dat ze elkaar beconcurreren. Daarnaast legt de gemeente meer beleidsmatige verbanden tussen wonen, zorg en welzijn. Verder moet ook het gasloos bouwen op langere termijn bijdragen aan duurzaamheid.