Afbeelding
Foto:

Slim stoken: dat is snel verdiend

TWENTE - De R zit weer in de maand, de dagen worden korter, de temperaturen dalen en de stookkosten gaan omhoog. Maar dit kun je beter in de hand houden als je een beetje verantwoord stookt en wat slimme tips toepast.

Door slimmer en efficiënter met je verwarming om te gaan, bespaar je geld en stoot je minder CO2 uit, twee vliegen in een klap dus! Met een paar tips profiteer je maximaal van de opgewekte warmte. Door allereerst te zorgen dat je alle deuren in huis sluit en alleen de ruimtes verwarmt waar je veel bent, kan gemiddeld 200 euro worden bespaard. 's Nachts kan de thermostaat gemakkelijk op 15 graden worden gezet en hetzelfde geldt wanneer je niet thuis bent. Hiermee bespaar je respectievelijk gemiddeld 80 en 140 euro. Bij vloerverwarming wordt geadviseerd de thermostaat op 17 tot 18 graden te zetten omdat anders het opwarmen te lang duurt. Verwarming in de slaapkamer? Helemaal niet nodig! Een kruik of een elektrische deken doen wonderen. Soms bent u aan een bepaalde temperatuur in huis gewend, maar soms kan daar ook best een graadje af. Als u de thermostaat één graad lager zet dan u gewend bent, kunt u zo al 80 euro per jaar besparen.

Het grotere werk
Naast deze kleine veranderingen kunt u het nog grootser aanpakken door aanpassingen aan uw huis te (laten) doen. Zo levert een dakisolatie een flinke besparing op die bij een eengezinswoning op kan lopen tot €650. Heeft u enkel glas? U kunt er voor kiezen 's avonds de gordijnen dicht te doen om minder warmte te verliezen, maar u kunt ook het glas laten vervangen door HR++-glas dat beter isoleert. Bij een verwarmde ruimte bespaart u al snel €10,80 tot €15 per m2 HR++-glas. Gemiddeld levert dit bij een eengezinswoning per jaar een besparing van €280 op. Om verder te besparen op uw kosten kunt u uw oude cv-ketel laten vervangen door een nieuwere met een hoger rendement. Een hr-107 combiketel op gas is in deze een slimme keuze. Dit levert gemiddeld €260 per jaar op.

Ventileren
Al dat isoleren is leuk, maar vergeet niet ook regelmatig de ruimtes in uw huis te ventileren, zo houdt u de lucht in uw huis gezond en wordt schimmelvorming voorkomen. Ventileren kost wat energie, maar het is zeker geen verspilling omdat schone lucht hard nodig is voor je gezondheid. Het plaatsen van ventillatieroosters is dan ook een goede zet. Winddruk geregelde roosters genieten hierbij de voorkeur. Met al deze tips gaat u goed voorbereid het najaar en de winter in!