Afbeelding
Foto:

Verkoudheid of griep? Het MST adviseert

ENSCHEDE - De R zit weer in de maand en verkoudheid en griep liggen op de loer. Echter worden deze twee nog wel eens verward. Hoe herken je de symptomen en wat doe je ertegen? Het MST adviseert.

Er zijn veel virussen die in het najaar weer zorgen voor verstopte neuzen, niezen, hoesten en gesnotter. Ook hoofdpijn en een drukkend gevoel op de kaken kunnen een gevolg zijn van een verkoudheid. Iemand die verkouden is, heeft een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel.

Hoe voorkom je verkoudheid?
Alleen door te leven als een kluizenaar kun je verkoudheid voorkomen. Je kunt wel proberen zoveel mogelijk uit de buurt te blijven van verkouden mensen. Als je zelf verkouden bent, is het verstandig te hoesten in de binnenkant van je arm of in een zakdoek voor de mond en je handen vaak te wassen.

Heb ik medicijnen nodig?
Als je verkouden bent helpen antibiotica niet. Deze werken namelijk alleen tegen bacteriƫn en niet tegen virussen. In bijna alle gevallen is het een kwestie van een week tot de verkoudheid vanzelf overgaat. Er zijn wel neussprays die de slijmvliezen laten slinken en zo de klachten wat kunnen verminderen. Alleen bij langdurig hoge koorts (meer dan drie dagen), ernstige benauwdheid of sufheid of als de verkoudheid langer dan tien dagen duurt, is het verstandig contact op te nemen met een arts.

Een griepje?
Verkoudheid wordt vaak verward met griep, maar griep is toch echt iets heel anders. Griep wordt veroorzaakt door een gevaarlijker virus: het influenzavirus. Hier horen ernstigere ziekteverschijnselen bij: een meestal snel opkomen van hoge koorts met een flink ziek gevoel en hoesten. De hoge koorts duurt twee tot vier dagen en veroorzaakt vaak hoofdpijn en spierpijn. Als je fit en gezond bent kun je een griep doorstaan, maar het is een terugkerende ziekte die je niet moet onderschatten: jaarlijks overlijden 2.700 mensen aan de gevolgen van griep.

Voorkomen is beter dan genezen
Mensen die meer kans hebben op ernstige gevolgen van de griep, zoals mensen met een hart- of longziekte, suikerziekte of een nierziekte en 65-plussers, wordt daarom aangeraden zich jaarlijks te laten vaccineren. Deze vaccinatie, ook wel de griepprik genoemd, helpt ook tegen het overbrengen van het virus op anderen. Daarom krijgen veel medewerkers in Medisch Spectrum Twente jaarlijks in oktober en november de griepprik, om de meest kwetsbare patiƫnten te beschermen.