Afbeelding
Foto:

Nieuwe expositie Haaksbergen

HAAKSBERGEN - Het werk van de in Amsterdam wonende Hoshyar Rasheed (Sulaymaniyah Iraaks Koerdistan, 1971) oogt op het eerste gezicht lichtvoetig, maar dat is schijn. Zijn werk combineert de droomwereld van een zanderig dorp in Koerdistan met de vertrouwde taal van o.a. Miró en Picasso. Een dorp waar de deur van een oud huis zijn eigen schoonheid kan hebben. Rafelige tekens die zomaar op de muren zijn gekrast hebben dan geen omlijsting nodig om een kunstwerk te worden.

De schilderijen van Hoshyar Rasheed, die ook enkele jaren in Enschede woonde, laten een raadselachtige wereld zien. Hij schildert een wereld die in het vlak gevangen zit, maar door zijn stralende kleuren in de ruimte ontsnapt. De contouren van platgeslagen mens figuren, een enkele vogel en een vis, zwevende vlakken, die oplichten uit een fond van stralende kleur. Sprookjesachtig, maar ook vol geheimen. Kleur is ook nooit enkelvoudig aanwezig, maar altijd gelaagd en soms is de verf met zand vermengd. Door het oppervlak heen stralen vonken van licht door kriebelende lijntjes naar buiten toe. Het grijs is drempel van licht. Het beeldvlak is niet zelden in tweeën gedeeld, soms zelfs over het beeldvlak heen, als de schilderijen zich vullen tot over de rand. Het is een stroom van beelden die geen grens lijkt te kennen. Naast de schilderijen zal er ook veel ruimtelijk werk worden getoond.

Openingstijden
De expositie "Hommage aan JP" van Hoshyar Rasheed zal op zaterdag 13 oktober 2018 om 14.30 uur worden geopend door Bart ten Bruggencate (beeldend kunstenaar) en is elke zaterdag en zondag van 14.00 tot 16.30 tot en met 11 november 2018 geopend. De expositie zal plaats vinden aan: Kulturhus Haaksbergen, Sterrebosstraat 2, 7481 DD, Haaksbergen, kunstzaal achterom. Buiten de openingstijden om kunt u ook en op afspraak en tijdens de pauzes van voorstellingen in het theater deze boeiende, diverse expositie bezoeken.