Afbeelding
Foto:

Jonge helden krijgen een lintje

ENSCHEDE - Op dinsdag 20 november is de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Burgemeester Onno van Veldhuizen reikt op die dag de jeugdlintjes uit.

Kinderen en jongeren die jonger zijn dan 18 jaar oud en die zich hebben ingezet voor anderen maken kans op deze prijs. De gemeente hoopt hierdoor de maatschappelijke betrokkenheid bij kinderen en jongeren te stimuleren.

Wie maken kans?
Kinderen en jongeren die in Enschede wonen, die jonger zijn dan 18 jaar oud en die meer of langer anderen helpen dan je verwacht maken kans op deze prijs. Ook maken kinderen en jongeren kans als zij ervoor hebben gezorgd dat een ongeluk met mensen of dieren beperkt is gebleven of is voorkomen. Jongeren en kinderen die iets hebben gedaan dat van groot belang is voor anderen maken ook kans op de prijs. Deze jongeren en kinderen moeten wel genomineerd worden op kans te maken.

Jongeren helpen
Volgens het CBS doet de helft van de Nederlandse jongeren tussen de 15 jaar oud en 25 jaar oud wel eens vrijwilligerswerk. Volgens het CBS heeft ook meer dan 60 procent van de jongeren tussen de 15 en de 18 jaar oud minstens één keer vrijwilligerswerk verricht.

Aanmelden
Tot 19 oktober kan iedereen van 18 jaar en ouder een kind of jongere aanmelden die hierdoor kans maakt op de prijs. Daarna bekijkt een deskundige jury de aanmeldingen en beslissen zij wie op de feestelijke bijeenkomt het jeugdlintje uitgereikt krijgt. Voor meer informatie en als u iemand wilt aanmelden kunt u kijken op de website van de gemeente: www.enschede.nl

Cement
Vrijwilligers zijn het cement in de moderne samenleving. Als gevolg van de terugtrekkende overheid is ook de druk op vrijwilligers in brede zin toegenomen. Steeds meer organisaties moeten sterk leunen op vrijwilligers, terwijl ook deze groep steeds ouder zal worden. Het is daarom ook belangrijk om juist kinderen en jongeren al vroeg het belang van vrijwilligerswerk aan te leren. Dit moet hen dan ook op latere leeftijd actief laten blijven als vrijwilliger.