Shutterstock
Shutterstock Foto:

Vraag bijzondere bijstand alleen digitaal aan

ENSCHEDE - Wanneer je een laag inkomen hebt, komen onverwachte uitgaven nooit gelegen. Wanneer u deze onverwachte kosten niet op kunt brengen, kunt u wellicht gebruik maken van bijzondere bijstand van de gemeente.

Sinds 8 oktober is deze bijzondere bijstand alleen nog maar digitaal aan te vragen en niet meer schriftelijk. Veel inwoners maakten al gebruik van deze mogelijkheid. Het digitaal aanvragen van deze bijzondere bijstand heeft een belangrijk voordeel: de gemeente kan de aanvragen sneller afhandelen en honoreren. Ook voorkomt het dat mensen onnodig moeten wachten; ze kunnen dit zelf vanuit huis regelen. Het aanvragen van bijzondere bijstand kan via de website www.enschede.nl/bijzondere-bijstand. Hier kunt u ook de specifieke voorwaarden inzien voor het aanvragen van bijzondere bijstand. Zo moet u aan kunnen tonen dat de kosten écht noodzakelijk zijn.

Bijstand voor bijstand
Omdat niet iedereen even vaardig is om dit soort zaken digitaal te regelen stelt de gemeente wel wat telefonische hulp beschikbaar. Wanneer u tegen problemen aanloopt en wat hulp kunt gebruiken voor het aanvragen, dan kunt u ook bellen met de gemeente. Dit kan op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur via 053-481 7800. Samen met u zoekt de gemeente dan naar de beste manier om een aanvraag te doen.

Nog vaak onbekend
Deze regeling voorziet bij mensen met een laag inkomen in een belangrijke behoefte. Het is een vangnet, voor wanneer zaken echt buiten hun schuld om scheef lopen en een oplossing wenselijk is. Het gaat dan niet zomaar om kleinigheden die mensen zelf op kunnen lossen. Helaas is tijdens de economische crisis de vraag naar dit soort ondersteuning landelijk toegenomen. In Enschede had in 2016 naar schatting 12,5 procent van de huishoudens een laag inkomen. Ook nam de groep mensen die maar moeilijk uit deze armoede komt toe tijdens de economische crisis. Op lange termijn gezien had 5,7 procent van de huishoudens een langdurig laag inkomen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek.