Afbeelding
Foto:

Nederland en Duitsland ontmoet elkaar bij Feierzeit 2018!

TWENTE - Scholieren uit Hengelo, Enschede, Haaksbergen, Gronau en Ahaus ontmoeten elkaar op 5 oktober tijdens Feierzeit. Feierzeit is een onderdeel van Die Tolle Woche en is bedoeld om Nederlandse en Duitse scholieren dichter bij elkaar te brengen.

De scholieren zullen in Nederlandse en Duitse teams meedoen aan activiteiten zoals graffiti, muziek en dans. De organisatoren van Feierzeit hopen hiermee de twee nationaliteiten dichter bij elkaar te krijgen en enthousiast te maken voor elkaars taal en cultuur. Dit brengt ons terug naar de inwoners van het grensgebied tussen Nederland en Duitsland vroeger, die praktisch dezelfde taal spraken en elkaar prima verstonden. Dit zorgde voor een grote betrokkenheid, iets dat men graag terug ziet in de huidige generatie. Doordat er minder dialect wordt gesproken de afnemende kennis van de Duitse taal bij in Twente is deze communicatie tegenwoordig minder.

Die Tolle Woche
Die Tolle Woche is begonnen op 29 september en duurt nog tot en met 7 oktober. Hiervoor heeft Enschede een boordevol programma samengesteld dat is gebaseerd op "grensoverschrijdende samenwerking." Het motto voor deze luidt: "Das Schöne passiert wenn Man Grenzen passiert!"

Activiteiten
Feierzeit 2018 zal op vrijdag 5 oktober geopend worden de wethouder voor onderwijs van de gemeente Enschede; Eelco Eerenberg en de burgemeester van Ahaus; Karola Voß. Na de officiele openingen mogen de deelnemende scholieren, afkomstig van scholen uit Twente en Duitsland en in de leeftijd van 14-15 jaar, zich vermaken met de uitdagende activiteiten. Feierzeit 2018 zal plaatsvinden in het Duitse Ahaus en belooft een waar festival te worden voor Nederlandse en Duitse jongeren waarbij elkaars taal en cultuur centraal staan.

Samenwerking
Het grensoverschrijdend samenwerken is een belangrijk doel voor inwoners en ondernemers van deze regio. Ondernemers in Euregio zijn in hoge mate met elkaar verbonden en profiteren van deze onderlinge samenwerking. Maar ook voor het dagelijks leven en de recreatie is een samenwerking tussen beide nationaliteiten een aanwinst.