Afbeelding
Foto:

Och, het is zijn oude dag…

ENSCHEDE - Gisteren kwam Woody op mijn spreekuur. Woody is een Deense Dog van 9 jaar. Woody is vernoemd naar Woody Woodpecker omdat hij in zijn jonge jaren vol energie was en heel hard kon lopen.

Die Woody was er niet meer; hij liep langzaam met kop naar beneden mijn kamer in. Woody's baas maakte zich zorgen, want Woody wilde niet meer wandelen. Hij plaste en poepte snel en wilde weer naar huis. Ik heb hem onderzocht en vond dat zijn ellebogen stram en stijf waren. Zijn rug voelde aan als een plank, waardoor hij zijn achterpoten ook niet goed kon bewegen. Daarnaast was Woody 5 kg aangekomen! Woody mocht op de (röntgen)foto. De diagnose was artrose aan rug en beide ellebogen.

Goed behandelbaar
Wat was er gebeurd? Woody werd ouder en wat rustiger, wilde minder lopen. Zijn baas dacht dat dit allemaal kwam door de 'ouderdom'. Artrose komt dan ook vaker voor bij oudere dieren en mensen. Het is een gevolg van slijtage. Maar dat betekent niet dat we dit moeten accepteren! Door de artrose en de bijbehorende pijn en stramheid ging Woody minder bewegen. Daardoor werd hij nog stijver wat weer maakte dat hij nog minder gaat bewegen. Een vicieuze cirkel. Woody was dezelfde hoeveelheid voer blijven eten maar bewoog veel minder en hij kwam dus aan. Hierdoor werden de klachten van de artrose verergerd. Artrose kun je niet genezen, maar we kunnen de hond wel helpen met goede pijnstillers en een speciaal dieet zodat hij kan genieten van zijn oude dag. Artrose en gewichtstoename zijn geleidelijke processen die je vaak, als baas, pas laat opmerkt. Daarom raad ik aan om de senior hond en kat jaarlijks te laten checken door de dierenarts. Dit kan samen met de vaccinatie of gewoon op het spreekuur. Een fijne oude dag is veel waard.

Dierenarts
Esther van Sprang
Dierenkliniek Enschede