Afbeelding
Foto:

Losser helpt kinderen met overgewicht

LOSSER - Overgewicht blijft helaas een groot probleem in Nederland, als u ons een flauwe woordgrap wilt vergeven. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat 13,5 procent van de 4 tot en met 17-jarigen kampt met overgewicht. Bij jongens komt dit vaker voor dan bij meisjes. In Losser is een brede groep organisaties bezig om hier verandering in te brengen.

Jong geleerd is oud gedaan; het spreekwoord gaat op voor veel zaken die je als kind leert. Een gezonde of ongezonde leefstijl op jonge leeftijd heeft later in het leven een groot effect. Zo is de gezondheidsschade door overgewicht op latere leeftijd aanzienlijk. Door dit vroeg aan te pakken zijn kinderen niet alleen gezonder, maar ook het zelfvertrouwen gaat hierdoor omhoog.

Cool2BFit
In Losser gaat eind oktober het project Cool2BFit van start. Dit is een samenwerking tussen de gemeente Losser, FitClinic, diƫtistenpraktijk Eetbewust.nu, de lokale sportverenigingen en basisschool De Verrekijker. De eerste groep start op 31 oktober met maximaal 10 deelnemers. Deze week werden de eerste intakegesprekken gehouden.

Gedragsverandering
Het programma duurt ongeveer anderhalf jaar. In de eerste fase gaan de kinderen en jongeren in groepsverband intensief sporten. Onder leiding van beweegcoach Ron Naafs en kinderfysiotherapeut Liek Boeijink komen zij bijeen op de woensdag en vrijdagmiddag. Na deze bewegingslessen zijn er kind- en ouderbijeenkomsten. Orthopedagoog Chantal ten Voorde werkt samen met ouders en kinderen aan het veranderen van hun gewoontes. Zo moeten zij een ommezwaai maken die op langere termijn houdbaar is. Hoewel gewichtsverlies op zichzelf natuurlijk mooi is, heeft dit weinig nut als de 'slechte' gewoontes later weer langzaam terugkomen. In de tweede fase blijven de kinderen wekelijks sporten, waarna het traject overgaat in een derde fase waarbij ze via een online coach deze positieve leefstijl gaande moeten houden. De hoop is dat de kinderen en jongeren zelf ook veel positiefs ervaren en bewust kiezen voor een gezonder leven. Bij een jeugdige doelgroep werkt dit vaak beter dan bij volwassenen die meer vastgeroest zijn in hun leefstijl. De verwachtingen zijn dan ook positief.

Meer informatie
Meer informatie over Cool2BFit is te vinden op de website, www.cool2bfit.nl.