Afbeelding
Foto:

Gratis Vervoer

Het is 19 september jl als er om 09.47 uur een persbericht binnenkomt in mijn mailbox. Enschede stopt met gratis Openbaar Vervoer. Inwoners van 65 jaar en ouder konden tot heden een gratis busabonnement aanvragen bij de gemeente als zij maximaal 125% van het minimuminkomen ontvangen. 2300 mensen hebben de gratis pas ook daadwerkelijk aangevraagd. EnschedeAnders (EA) was verbaasd toen zij het persbericht zagen en eerste wat ik dacht was: " Waar komt dit ineens vandaan"? Maar het persbericht lezende schept duidelijkheid. " Het geld is op", zegt de vervoerswethouder Jurgen van Houdt. Het geld is op? Dat hebben we niet gemerkt toen we de beurs moesten trekken voor FC Twente of de Kop Boulevard. Nee, het college pakt de groep ouderen, die maximaal 125% van het minimuminkomen hebben, daarvoor is het geld op!

In het persbericht staat dat de regeling stopt per 1 januari 2019, maar dat de raad aan zet is. De raad neemt naar verwachting op 8 oktober een besluit. Daarna stopt de uitgifte van nieuwe abonnementen. Slecht bestuur om door middel van een persbericht van het college de raad te informeren en wij vinden het persbericht dan ook erg voorbarig. Het college had eerst bij de raad moeten komen, voordat zij van alles de media inslingerd. De gebruikers van het gratis vervoersabonnement zullen zich ook grote zorgen maken. De gemeenteraad heeft zich geconformeerd aan het EnschedeAkkoord. Dat betekent dat de raad wil dat inwoners kunnen meedenken, dat ze inspraak krijgen en een rol hebben in de besluitvorming. Niets van dit alles is gebeurd.

Ouderen met een kleine beurs moeten ook de gelegenheid krijgen mee te doen in de samenleving en dan is betaald vervoer misschien net de drempel om vanwege de kosten toch maar thuis te blijven. Dat moeten we niet willen!

Laten we eerst maar eens gaan evalueren. Bovendien is er volgens mij ook helemaal niet gezocht naar alternatieven. Zomaar weer een voorziening weghalen bij de ouderen is veel te kort door de bocht.

Wat ons betreft wordt dit raadsvoorstel ingetrokken!

Margriet Visser
EnschedeAnders