Afbeelding
Foto:

Goed idee gezocht
voor binnenstad Enschede

ENSCHEDE - Het is zo'n beetje hét thema binnen gemeenten op dit moment: wat doen we met onze binnensteden? Landelijk gezien nam de leegstand in veel binnensteden toe, doordat winkels sloten en klanten wegbleven. Hoewel Enschede juist een positieve trend zag, zij er ook absoluut uitdagingen.

Om de positieve lijn in de binnenstad vast gehouden zoekt de gemeente Enschede leuke ideeën die bij kunnen dragen aan de leefbaarheid en het bezoek van het centrum. Alle 'meedenkers, dwarsdenkers of creatievelingen' met een gaaf idee voor de binnenstad kunnen zich aanmelden voor het komende Stadscafé. Dit zal gehouden worden op dinsdagavond 30 oktober. Het betreft een samenwerking met de Stadsbeweging Overijssel. Ook inwoners die zelf niet zozeer een goed idee hebben maar wel mee willen denken of gewoon een algemene interesse hebben zijn dan welkom. Aanmelden voor de bijeenkomst kan via www.enschede.nl/stadscafe-bezoeken.

Programma
Om 18.30 uur start het programma met een broodje en openingswoord door wethouder Eelco Eerenberg. Ook komt een succesvolle initiatiefnemer aan het woord waarna de pitches volgen. De bezoekers en een vakkundige jury kunnen dan een winnend idee kiezen wat beloond zal worden met de 2.500 euro om dit te realiseren. Natuurlijk zijn er wel wat haken en ogen en voorwaarden aan verbonden. Dit concept is ook al in diverse andere Twentse steden met succes toegepast. Zo kunnen ook Oldenzalers op deze manier meedenken.

Van winkel naar belevenis
Het traditionele winkelen is slechts één aspect waarvoor mensen naar de binnenstad komen, hoewel ook dit steeds minder is. Daarentegen zijn mensen juist meer op zoek naar bijzondere ervaringen en een stukje gezelligheid. Als prikkelende voorbeelden van dingen die bij dragen aan de binnenstad noemt de gemeente onder meer de Open Air Gallery aan de Zuiderhagen, waarbij bijten kunst hangt. Ook de hanging baskets met bloemen aan de Haverstraatpassage zorgen voor een kleurrijker en vrolijker aanblik. In de Walstraat werd een eigen moestuin opgezet waar restaurants in deze straat gebruik van maken voor ingrediënten.