Afbeelding
Foto:

Fietsen voor iedereen bereikbaar

ENSCHEDE - Nederland is een echt fietsland. We maken gezamenlijk vele kilometers; voor school, werk en recreatie. Maar niet iedereen heeft altijd de beschikking over een fiets. Daar moet nu verandering in komen met het nieuwe project FriendsFiets.

Afgelopen week werd dit nieuwe project gelanceerd tijdens de Enschedese fietsweek. Het project omvat een samenwerking tussen het Bonhoeffer College, Alifa, Fietsenwinkel.nl, Sportaal, de Goede Doelen Vrijdag Party (GDVP) en de gemeente Enschede. De GDVP zoekt jaarlijks een goed doel om de opbrengst van hun feestjes te besteden, waarbij dit jaar gekozen werd voor dit project. Zij organiseren feesten op Goed Vrijdag, waarbij vrienden en bekenden genieten van bekende artiesten en DJ's, waarmee ze gezamenlijk geld inzamelen voor een goed doel of lokaal initiatief.

Opknapbeurt
Bij dit project worden fietsen opgeknapt en beschikbaar gesteld aan jongeren die er vanuit huis zelf geen hebben. Wethouder Arjen Kampman overhandigde afgelopen weekend symbolisch de eerste opgeknapte fiets aan Frans Coehorst, directeur van de afdeling Praktijkonderwijs Vlierstrat van het Bonhoeffer. Er zijn leerlingen van het Bonhoeffer die niet naar een stageadres konden komen omdat ze geen fiets hadden; dit soort situaties moeten nu tot het verleden behoren.

Lange termijn
Het project is er eentje van de lange termijn. De leerlingen van het praktijkonderwijs van het Bonhoeffer College gaan fietsen uit het gemeentelijke depot opknappen. Fietsenwinkel.nl levert hiervoor dan nieuwe onderdelen en Alifa koppelt dit aan hun opleidingstraject BikeWorks. De ambitie is om de komende twee jaar ieder kwartaal acht fietsen beschikbaar te stellen. Deze gaan dan grotendeels naar leerlingen van het Bonhoeffer zelf. De overige fietsen worden via de wijkteams van de gemeente op gelijke wijze ingezet. Wethouder Arjan Kampman noemde het dan ook een prachtig initiatief dat zoveel verschillende partijen samenwerken voor zo'n goed doel. "Dit levert voor iedereen een win-winsituatie op. Mooier kan het niet."