Afbeelding
Foto:

Culturele Zondag: Het UITfestival

ENSCHEDE - September is traditiegetrouw de maand waarin het nieuwe culturele seizoen van start gaat. De Culturele Zondag staat dan ook in het teken van uitgaan en het live beleven van theater, muziek en kunst in vele vormen.

Op en rond de Oude Markt in Enschede zijn er op 30 september van 13.00 tot 17.00 uur gratis optredens, straattheater, exposities, quizzen en rondleidingen én bezoekers kunnen meedoen aan diverse creatieve workshops.

Previews
Geen UITfestival zonder voorproefjes van nieuwe voorstellingen die later in het seizoen op de planken staan. Het Nederlands Dans Theater en Danstheater Aya komen op uitnodiging van het Wilminktheater naar De Kleine Willem waar ze vertellen over - en previews laten zien - van hun dansvoorstellingen. Voor de allerkleinsten geeft Concordia een voorproefje van de voorstelling Pim Pam Paars en voor volwassen treedt cabaretière Anne Neuteboom op. In het kader van Theater Sonnevancks nieuwe voorstelling Ka-Blamm kun je je verkleden als echte boksers, de 'boksarena-bus' betreden en de strijd aan gaan.

Workshops
Zelf doen en zelf ervaren is natuurlijk het leukst. Het UITfestival biedt allerlei muzikale en creatieve workshops voor jong en oud. Kaliber Kunstenschool geeft workshops mandoline spelen en zang en op de Oude Markt kun je instrumenten uitproberen. Creatief aan de slag gaan kan ook: van een kunstkijkdoos maken en een verhaallantaarn tot een hologrampiramide op je mobiel. Of maak kennis met bullet journaling. Voor sommige workshops wordt een kleine bijdrage gevraagd.

In de kerken
Zowel in de Jacobuskerk als in de Grote Kerk zijn er doorlopend optredens. Georgische liederen van multicultureel koor IntervOcaal, jazz en funk van UT Jazz Combination en rockhits gezongen door het gloednieuwe Rockkoor van Prestige zijn enkele voorbeelden van wat er op het programma staat. Tijdens het UITfestival geeft stadsbeiaardier Esther Schopman twee keer een rondleiding naar de klokken van het stadscarillon.

Inloopconcert
Het inloopconcert van het Orkest van het Oosten staat ook dit jaar ook weer op het programma. Een reeks meeslepende klassiekers trekt in sneltreinvaart voorbij in dit concert van een uur. Dirigent Ryan Bancroft leidt het orkest in een programma met werken van componisten als Schumann, Delibes, Grieg en Tsjaikovsky.

FotoKunstStraatje
Voor wie op zoek is naar een verrassende nieuwe profielfoto of van verkleden houdt kan tijdens het UITfestival op diverse locaties in de Haverstraatpassage op de foto als kunstwerk of filmicoon. Word bijvoorbeeld het beroemde Meisje in Kimono van Breitner, verander in het Melkmeisje van Vermeer of poseer stoer als James Dean bij een motor.

Voorafgaand aan het UITfestival worden om 12.00 uur nieuwe gedichten op de schermen op het Wilminkplein onthuld. De hierbij betrokken DIE-Dichters en de Kaliber Klezmerband trekken daarna in een stoet naar de Oude Markt waar ze op het Huiskamerpodium nog eens optreden.

Het volledige programma van de Culturele Zondag staat op www.culturelezondagenschede.nl.