Afbeelding
Foto:

Help mij, vraagt de hond aan zijn begeleider. Die de vraag niet begreep.

De begeleider ervaart het gedrag van zijn hond, ondanks de noodkreet, als irritant en onacceptabel. Hij wil er misschien wel wat aan doen, maar weet niet hoe. Hij weet niet wie hem kan helpen. Hij wil misschien ook geen hulp of denkt dat de hond niet meer te helpen is. En daarnaast heb ik toch mijn best gedaan om op Google naar een oplossing te zoeken, helaas het is niet gelukt. Dit is een reden waarom honden bij ons in het DierenOpvangCentrum (DOC) Enschede worden ondergebracht. Er zijn ook andere (soms trieste) redenen, denk hierbij aan overlijden, scheiding.

Ongeveer 450 honden per jaar worden in DOC Enschede opgevangen. Gelukkig vinden veel honden binnen no-time een nieuw plekje. Bij andere honden duurt het wat langer en helaas bij sommigen, heel lang.

Wie trainen er met de honden?
Het opvangen van de bij ons geplaatste honden wordt bekostigd met gelden van de gemeente, sponsoren en andere inkomsten. De inkomsten zijn te laag om voldoende fulltime medewerkers aan te nemen. Daarom werkt het DOC Enschede met ontzettend veel, ong. 140, vrijwilligers. Dit heeft natuurlijk ook een nadeel. Er zijn veel wisselingen en het is bijna onmogelijk om een vaste begeleider op een hond te zetten. We proberen daarom ook het kennisniveau van onze medewerkers en vrijwilligers te verhogen door ze op te leiden, train de trainer. Daarmee willen we bereiken dat iedereen het trainingsplan zo consequent mogelijk uitvoert. Het kennisniveau van de vrijwilligers, wordt daarom ook gekoppeld aan een kleur-systeem. Zowel een trainer als een hond krijgt bij ons een groene, gele, oranje of rode kaart "hond". Dus kunnen we "trainers" met het juiste kennisniveau makkelijker koppelen een specifieke groep honden.

Worden de honden zomaar geplaatst?
Nee, zeker niet. We proberen altijd de juiste match te vinden. Dat is erg lastig en soms gaat dat ook verkeerd, waardoor de hond weer retour opvangcentrum gaat. Maar belangrijker is dat er door medewerkers/vrijwilligers wordt bepaald of het gedrag van de hond acceptabel genoeg, maatschappelijk verantwoord, is om tot herplaatsing over te gaan. Blijkt dit niet acceptabel te zijn, dan wordt een trainingsplan opgesteld. Dit doen we samen met ervaren trainers zoals die van het HOCE (HondenOpleidingsCentrum Enschede). Het trainingsplan verteld hoe de hond benaderd moet worden en op welke aandachtspunten er getraind moet worden. Alles met het doel om de betreffende hond weer een nieuwe kans te geven op een maatschappelijk verantwoord leven. We zien ook het resultaat terug in de "cijfers". Sinds we werken met een trainingsplan, is het aantal dagen dat een hond gemiddeld bij ons zit gedaald.

Is een hond bij jullie "zielig'
Heel eerlijk: Soms wel. Maar meestal zien we juist het tegenovergestelde: Een blijere hond!
Jazeker, een blijere hond. De reden is simpel: We proberen de honden te begrijpen en ze te voorzien in hun behoefte en niet in de behoefte van de mens. Het resultaat is een hond, die niet telkens in de war raakt door tegenstrijdig gedrag van de mens. Voor de hond wordt het dus duidelijker wat er van hem/haar wordt verwacht. En dat maakt ze blij!

Ten slotte
Er verschijnen soms kritische berichten over "wat er allemaal wel niet gebeurt in het asiel". Ik lees regelmatig dat ze "daar" worden daar mishandeld en ten dode zijn opgeschreven. Kritische berichten zijn wat mij betreft goed (erg goed). Maar dergelijke berichten op basis van aannames en onwaarheden zijn pijnlijk voor de betrokkenen en dodelijk voor de motivatie. Besef dat we met beperkte middelen en veel inzet, heel veel bereiken. Veroordeel niet te snel, kom gewoon een keer langs en praat met ons over je bevindingen. Het zal je verbazen wat we allemaal doen, om onze gasten (honden, katten, konijnen en andere diersoorten) een prettig leven te geven. En wie weet zit er een dier tussen die bij jou past, jouw eigen project en jouw eigen bijdrage aan de wereld van de DierenOpvang.

Ik ben Bee!