Afbeelding
Foto:

Samenwerking Estinea en Dierenopvangcentrum Enschede

In samenwerking met de Gemeente Enschede en het Dierenopvangcentrum Enschede, heeft Estinea een werkvoorziening en bieden wij dagbesteding aan inwoners van de gemeente Enschede. Een bijzondere plek waar mensen en dieren elkaar ontmoeten en elkaar versterken!

Met 4 Estinea collega's begeleiden wij vrijwilligers met een rugzak, hoe groot of klein deze ook mag zijn, op alle dierenafdelingen binnen het DOC. Er is voor onze vrijwilligers ruimte voor ieders verhaal, beperking of problematiek en samen werken we aan ontwikkeling en streven we naar vooruitgang en groei. Onze begeleiding is gericht op het stimuleren en activeren op een laagdrempelige manier vanuit gelijkwaardigheid en respect. Daarbij kijken we vooral naar mogelijkheden i.p.v. onmogelijkheden en bieden wij pedagogische ondersteuning. De begeleiders van Estinea zijn 5 dagen per week aanwezig zodat de vrijwilligers ook gebruik kunnen maken van begeleiding en ondersteuning in hun dagelijkse behoeften en ontwikkelingsvragen. Het doel van ons werk en onze begeleiding is om vrijwilligers te leren werken in een regulier bedrijf.

Het prachtige aan deze baan is dat we ook werken met dieren die een rugzak hebben van hun vroegere leven en op zoek zijn naar een nieuw huis! Door de extra handen van onze vrijwilligers op de afdelingen is er meer tijd en ruimte voor training, spel, verzorging en extra activiteiten van alle asieldieren. Zo kunnen de dieren nog beter worden voorbereid op een geslaagde herplaatsing.

Wij zijn zeer trots op ons project en heten dan ook iedereen van harte welkom! Neem dan contact op met Estinea team Boswinkelbeekweg als het je ook leuk lijkt om dit vrijwilligerswerk te gaan doen. Tel. 06 1984 0086 of via email team.boswinkelbeekweg10@estinea.nl

Ervaring stukje van een vrijwilligster:
Het werken op het asiel en dan even specifiek; het werken met de honden heeft er voor gezorgd dat ik m'n eigen plekje weer een beetje kon vinden. Na een zeer lange periode van door een hel gaan kwam ik bij DOC Enschede terecht.

Dit betekent niet dat alles in een keer beter was of is, maar het is wel degelijk nog dagelijks een kwestie van door kunnen gaan en weer wat hebben om voor te leven. Een doel, iets waarin ik kan groeien in het mooiste geval. Het is in ieder geval mijn intentie om dat te doen en blijven doen.

Thuis zit m'n grootste schat, m'n lapjesdame poes. Door het werk en m'n eigen kracht om hiermee bezig te zijn kan ik haar ook weer een fijner, rustiger leven gunnen. Het ging zo slecht met mij dat ik haar bijna had afgestaan aan het asiel. Vooral door met de asielhonden te wandelen en trainen en alles wat er bij komt kijken vond ik de waardering voor mijzelf weer.

Heel bewust zeg ik MET ze trainen, want ze leren mij wellicht nog meer dan ik hun kan leren als het er echt op aankomt. De hond is als een spiegel, ze reageren direct op de energie van de mij en zo leren ze veel van elkaar. Het hebben van een rugzak schept een band!

Het gaat me uiteindelijk allemaal om het werken naar een rustpunt voor mijzelf en vanuit dat rustpunt verder werken aan mijn leven. Dat leer ik daar en geef ik ook weer terug aan de dieren.

Hermien Wesselink